Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem czekoladę dubajską. Wyszła 100 razy lepsza niż ze sklepu i drogich cukierni
Fot. Canva

Zrobiłem czekoladę dubajską. Wyszła 100 razy lepsza niż ze sklepu i drogich cukierni

26 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Czekolada to bardzo uniwersalny smakołyk. Z pewnością jest ulubionym przysmakiem wielu osób. Istnieje wiele rodzajów czekolady, z różnymi nadzieniami czy owocami. Co gdyby samemu spróbować przyrządzić takie pyszności? Przedstawiamy przepis na czekoladę dubajską, która z pewnością zasmakuje niejednemu fanowi słodyczy.

Domowa czekolada dubajska

Dubajska czekolada w ostatnim czasie podbija nie tylko Internet, ale również serca wielu osób . Aktualnie jest już pewnie znana na całym świecie , ze względu na swój niepowtarzalny smak. Rozpływające się w ustach nadzienie pistacjowe w połączeniu z kakaową skorupką to niewątpliwie raj dla ludzkiego podniebienia .

Niestety jak sama nazwa wskazuje, taka oryginalna czekolada jest dostępna tylko w Dubaju. Ale można ją bez problemu przygotować samemu w domu . Koniecznie sprawdź jak to zrobić.

Dwie starannie ułożone czekolady
Fot. Canva
Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocu

Czekolada dubajska lepsze niż ze sklepu

Satysfakcja z dobrego jedzenia jest zawsze, ale jest jeszcze większa, jeśli przygotujemy je sami . W związku z tym, aby przyrządzić domową czekoladę dubajską, potrzebujemy następujących składników.

Składniki:

  • 160 g czekolady mlecznej lub ciemnej
  • kataifi
  • pasta pistacjowa
  • łyżka masła
  • posiekane pistacje

Jak zrobić domową czekoladę dubajską?

W pierwszej kolejności rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Efekt musi być taki, aby była płynna . W międzyczasie na spodzie sylikonowej formy układamy posiekane pistacje . Na to wylewamy połowę rozpuszczonej czekolady i starannie rozprowadzamy. Boki formy również należy obsmarować. Następnie wstawiamy na 30 minut do lodówki .

W kolejnym kroku na patelni rozgrzewamy łyżkę masła . Kroimy nasze kataifi na mniejsze kawałki i dodajemy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy przez chwilę, aż ciasto nabierze brązowej, złocistej barwy. Następnie dodajemy dużą porcję pasty pistacjowej i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się ładnie połączą, odkładamy całość do wystudzenia .

Wyjmujemy naszą czekoladę z lodówki i nakładamy na nią przestygniętą masę pistacjową , starannie ją rozprowadzając. Następnie wylewamy pozostałą porcję czekolady i ponownie równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowany smakołyk wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę .

Po upływie tego czasu wyjmujemy naszą czekoladę i delektujemy się smakiem .

Czekolada dubajska z nadzieniem pistacjowym
Fot. YouTube/The Cooking Foodie

Sprawdź przepis na sałatkę śledziową . Zobacz, jak zrobić faworki bez smażenia .

Wielka zmiana w Kuchennych Rewolucjach. Widzom aż trudno w to uwierzyć
Ta zupa jest lepsza nawet od grochówki. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy