Wlej do masy na kotlety mielone. Wyjdą soczyste jak nigdy
Nie każdy zdecydowałby się na udoskonalanie kotletów mielonych. W końcu po co poprawiać coś, co już jest doskonałe? Warto jednak dodać do masy odrobinę produktu, który z pewnością masz w swojej kuchni. Mielone będą soczyste jak nigdy.
Kotlety z maślanką
Pozornie mięso nie łączy się dobrze z przetworami mlecznymi. Kiedy się jednak nad tym zastanowić, używamy ich przecież dość często. Marynujemy w maślance mięso, a kotlety schabowe namaczamy w mleku, by je rozluźnić.
Działanie to ma sens, zwłaszcza w odniesieniu do produktów fermentowanych. Podczas przemiany mleka w maślankę wytwarza się dwutlenek węgla. Zakwasza on środowisko, a kwas trawi połączenia włókien w mięsie. Przez to staje się ono mniej zwarte, soczyste i łatwiejsze do pokrojenia czy przeżucia.
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Wykorzystasz ją w genialny sposóbMaślanka w kotletach mielonych
Jeśli chodzi o mięso mielone, maślankę możemy dodać bezpośrednio do masy. Sprawi to, że kotlety nie tylko będą bardziej miękkie, lecz także soczyste. Przejdą niezwykłym śmietankowym aromatem. Dlatego warto dać szansę takiemu przepisowi.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki
- 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 100 ml maślanki
- 4 łyżki bułki tartej + na panierkę
- Opcjonalnie: mały pęczek szczypiorku lub natki
- Sól, pieprz, masło klarowane
Soczyste kotlety mielone
Mięso mielone przekładamy do miski, wybijamy jajka i dodajemy maślankę. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Zasypujemy 4 łyżkami bułki tartej i wyrabiamy na jednolitą, kleistą masę. Opcjonalnie do kotletów można dodać posiekaną zieleninę.
Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z masy mięsnej formujemy kulki, spłaszczamy i dokładnie, lekko dociskając. Kotlety smażymy na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym, ale niezbyt gorącym tłuszczu. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Wypróbuj też przepisy na walentynkowe kruche ciasteczka i jabłko w cieście francuskim.