Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką sałatkę śledziową robię zawsze w karnawale. Gościom smakuje bardziej niż jarzynowa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.01.2025 16:14

Taką sałatkę śledziową robię zawsze w karnawale. Gościom smakuje bardziej niż jarzynowa

sałatka śledziowa
Fot. Shutterstock

Oto przepis na klasycznego śledzia pod pierzynką. Pierzynki są różne, ale ta składa się z dodatków, których po podobnej sałatce oczekujemy najczęściej. Mamy tu więc ogórki kiszone, buraki i jajko.

Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką to ogólna, może nieco pretensjonalna nazwa różnego rodzaju sałatek. Ich siła polega na tym, że wyrazisty produkt, jakim są matjasy, zrównoważony jest łagodnymi smakami i gładką teksturą rozmaitych dodatków. Ta posta z burakami i jajkiem to jedna z najbardziej klasycznych postaci takiej sałatki.

Do atutów przepisu należy także to, że jest to typowa sałatka warstwowa. Świetnie prezentuje się więc nawet na odświętnym stole. Używając zaś cukierniczych foremek, można serwować ją jako monoporcje, co jest już szczytem kulinarnego popisu.

sałatka ze śledziem

Wsyp do mleka i wymieszaj. Nic tak nie wzmacnia organizmu zimą

Śledź pod szubą

Przygotowując taką sałatkę musimy podjąć tylko jedną ważną decyzję co do jej profilu smakowego. W tym przepisie używamy ogórków kiszonych i śledzia w oleju. Nieco ostrożniej – ze względu na słodycz buraków – trzeba poczynać sobie, jeśli najdzie kogoś ochota na wersję w occie.

Składniki

  • 300 g filetów typu matjas lub własnych śledzi z oleju
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 3 średnie buraki
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 mały pęczek natki lub koperku
  • Pieprz

Sałatka śledziowa

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będą dość miękkie. Ziemniaki gotujemy w łupinach. Oba warzywa obieramy po przestudzeniu. 

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Filety śledziowe płuczemy z zalewy i osuszamy. Cebulę drobno siekamy. Jogurt i majonez mieszamy, przyprawiając pieprzem.

Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Podobnie z ogórkami. Buraki ścieramy na tarce o grubych okach i odciskamy z nadmiaru soku.

W szklankach, w foremkach lub szklanej salaterce układamy kolejno warstwy sałatki. Na dno śledzie, na nie cebulę. Przesmarowujemy sosem, układamy ogórki i ziemniaki.

Na kolejną warstwę sosu układamy buraki, wykorzystujemy resztę sosu i układamy jajko. Sałatkę wykańczamy posiekaną zieleniną.

Wypróbuj też przepisy na niezwykły krupnik i bezglutenową panierkę kotletów.

torcik śledziowy