Zrobiłem na próbę śniadanie z przepisu Heni. Lepszych jajek w życiu nie jadłem
Oto prosty przepis na szakszukę – śniadanie, które robi ostatnio furorę w naszym porannym menu. W wersji, którą pokazała ukochana kucharka Polaków Henia Foks to swojska, pyszna potrawa, od której dobrze zacząć dzień.
Polska szakszuka
Słowo szakszuka dosłownie oznacza mieszankę i tym właśnie jest ta potrawa. Co w niej mieszamy? Jajka z pomidorami i papryką, ale nie na specyficzny omlet, a zapieczone danie o niezwykłym, złożonym smaku. Odpowiadają za niego nie tylko warzywa i ugotowane jaja, lecz także przyprawy.
Szakszuka jest więc równie łatwa w przygotowaniu jak tradycyjne dla naszej kuchni jajka zapiekane czy omlety. Jest świetnym śniadaniem na co dzień i na większe okazje . Podobno zresztą swoją karierę na zachodzie zawdzięcza temu, że jako danie z jajkami w roli głównej kojarzone jest u nas właśnie z tą porą dnia.
Śniadanie Heni Foks z jajek
W oryginalnej szakszuce jest to charakterystyczna dla Bliskiego Wschodu mieszanka smaków. Prym wiodą w niej kolendra i kumin – smaki pełne, bogate, ale w naszej kuchni kontrowersyjne. Henia Foks prezentuje przepis dopasowany do naszego podniebienia.
Składniki
- 3 jajka
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Ostra papryka lub pieprz cayenne
- Sól, pieprz, olej
Szakszuka na śniadanie
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę . Kiedy będzie dobrze zeszklona, dodajemy kostkę papryki. Pomidory obieramy, również kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię w ostatniej kolejności.
Warzywa dusimy . Kiedy zaczną zmieniać się w gęsty, ale niekoniecznie jednolity sos, przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do uduszonych warzyw delikatnie wybijamy jajka . Przygotowując porcję dla kilku osób, możemy wbić je w kilku miejscach na dużej patelni, by łatwiej je było potem podzielić. Patelnię przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż białko będzie ścięte. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z buraka i jabłka i faworki bez smażenia .