Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź jabłko i buraka. Zrobisz prawdziwą „bombę witaminową”, zimą mogę jeść ją non stop
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.01.2025 18:48

Weź jabłko i buraka. Zrobisz prawdziwą „bombę witaminową”, zimą mogę jeść ją non stop

burak i jabłko
Fot. youtube.com/KatarzynaTOP

Dość już rozgotwanych, miękkich buraczków. Ten przepis na sałatkę wykorzystuje surowe. Dodaje jednak do nich niezwykłe składniki, które genialnie podbijają smak kompozycji z jabłkiem.

Sałatka z buraka i jabłka

Mało potraw pobrzmiewa taką oczywistością jak hasło „sałatka z buraka i jabłka”. A jednak! Jak udowadnia ten przepis, w kwestii nawet tak prostych połączeń ciągle mamy coś nowego do powiedzenia.

Sekretem tej kombinacji jest nie tylko to, że używamy surowego, chrupiącego buraka zamiast jego podpieczonej lub obgotowanej wersji. Tym, co spaja całość jest świetny dressing ze składnikami o wielowymiarowym smaku. Sos jest bardzo często sercem sałatki. Nie inaczej jest i tym razem.

dressing sałatki
Fot. youtube.com/KatarzynaTOP
Z tą zupą schudłem już 3 kg. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem

Jabłko i burak w sałatce

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy od Katarzyny. Danie pokazane jest tam w letnim anturażu. Jednak taka surówka to idealny smak lata także zimą, kiedy zawarte w produktach witaminy i mikroelementy (w tym żelazo z buraków!) są nam najbardziej potrzebne.

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1 surowy czerwony burak
  • 1 marchewka
  • 40 ml soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 ml miodu
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, kminek, ostra papryka

Surówka z witaminami

Jabłko, buraka i marchewkę obieramy. Z jabłek dodatkowo usuwamy gniazda nasienne. Produkty ścieramy na tarce o grubych okach i łączymy w salaterce.

Do niewielkiego słoika wlewamy oliwę, cytrynę i miód. Solimy szczyptę, dodajemy ostrożnie przyprawy. Zamykamy słoiczek i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki zmienią się w emulsyjny sos.

Sos próbujemy i ostrożnie przyprawiamy do smaku, mieszając. Kiedy jesteśmy zadowoleni z efektu, dodajemy go do warzyw. Dodajemy też posiekaną kolendrę i pół pęczka natki. Mieszamy. Sałatkę podajemy posypaną natką pietruszki.

Wypróbuj też przepis strzelczyka na bezmięsne kotlety panierowane i sposób zielarki na syrop z cebuli.

sałatka z buraka
Fot. youtube.com/KatarzynaTOP