Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem na próbę ten obiad z kurczaka. Wyszedł tak dobry, że podam go na święta
fot. youtube.com/PRATİKYEMEKLER1

Zrobiłem na próbę ten obiad z kurczaka. Wyszedł tak dobry, że podam go na święta

14 grudnia 2024

Oto przepis na pieczone roladki z ziemniaczanego ciasta faszerowane drobiem. W naszej kulinarnej tradycji to niecodzienny obiad, ale mieszanka smaków pozostaje swojska. Całe danie jest zaś sycące i niezwykle ciekawe. Sprawdzi się idealnie w czasie nadchodzących świąt.

Roladki z kurczaka

Kiedy myślimy o plackach ziemniaczanych , mamy tylko jedno skojarzenie. Tymczasem z tym przepisem taki placek – podobny w składzie do tych, które przygotowujemy na co dzień – ma zupełnie inny charakter. Kartofle połączone z warzywami i spojone jajkiem zmieniają się tu w coś w rodzaju tortilli.

Z odpowiednim farszem zaś dostajemy doskonałą potrawę o bogatym składzie i takim samym smaku. Świetnie smakuje jako codzienny obiad z sałatką i lekkim sosem jogurtowym. Jednak równie okazale zaprezentuje się na stole na święta.

zawijanie roladek
fot. youtube.com/PRATİKYEMEKLER1
Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znają

Roladki z kurczaka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pratik Yemekler. Autorzy udowadniają tam, że skrobi nie trzeba oddzielać z wody po ziemniakach, a po prostu użyć całości płynu. Tę możliwość dają nam jednak tylko ziemniaki o odpowiedniej zawartości skrobi , które nie zawsze łatwo jest u nas kupić.

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 250 g piersi z kurczaka (lub indyka)
  • 3 jajka
  • 40 g mąki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • Opcjonalnie: mozzarella do posypania roladek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, kmin rzymski

Obiad z kurczaka i ziemniaków

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach na sitko umieszczone nad miską. Odciskamy je dokładnie, zbierając wodę. Tej pozwalamy nieco się odstać .

Kiedy na dnie miski zbierze się gęsty osad, zlewamy rzadką warstwę wody. Do pozostawionej na dnie skrobi dodajemy ziemniaki i wybijamy jajka . Dokładnie mieszamy.

Drobno kroimy jedną czerwoną i jedną zieloną paprykę i jedną cebulę . Siekamy natkę pietruszki. Warzywa dodajemy do masy ziemniaczanej. Zasypujemy mąką, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy .

Blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem. Wykładamy na nią masę ziemniaczaną i rozprowadzamy, by była równomierna i pokrywała całą blachę. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni .

Pierś kurczaka czyścimy i siekamy bardzo drobno . Pozostałą paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso solimy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili.

Wszystko dusimy do miękkości, przyprawiając kuminem, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie studzimy też masę ziemniaczaną i kroimy na sześć części.

Każdy kwadrat z masy ziemniaczanej faszerujemy przestudzonym farszem i dodajemy posiekaną pietruszkę. Roladki zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą roladkę posypujemy dodatkowo mozzarellą. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż ser z wierzchu będzie rumiany.

Wypróbuj też sposób na moczenie śledzi i doskonały świąteczny pasztet .

roladka z piersi
fot. youtube.com/PRATİKYEMEKLER1
Lidl Polska po raz kolejny podnosi wynagrodzenia
Drożyzna dotyka coś więcej niż masło. Za te produkty zapłacisz coraz więcej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy