Zrobiłem na próbę ten obiad z kurczaka. Wyszedł tak dobry, że podam go na święta
Oto przepis na pieczone roladki z ziemniaczanego ciasta faszerowane drobiem. W naszej kulinarnej tradycji to niecodzienny obiad, ale mieszanka smaków pozostaje swojska. Całe danie jest zaś sycące i niezwykle ciekawe. Sprawdzi się idealnie w czasie nadchodzących świąt.
Roladki z kurczaka
Kiedy myślimy o plackach ziemniaczanych , mamy tylko jedno skojarzenie. Tymczasem z tym przepisem taki placek – podobny w składzie do tych, które przygotowujemy na co dzień – ma zupełnie inny charakter. Kartofle połączone z warzywami i spojone jajkiem zmieniają się tu w coś w rodzaju tortilli.
Z odpowiednim farszem zaś dostajemy doskonałą potrawę o bogatym składzie i takim samym smaku. Świetnie smakuje jako codzienny obiad z sałatką i lekkim sosem jogurtowym. Jednak równie okazale zaprezentuje się na stole na święta.

Roladki z kurczaka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pratik Yemekler. Autorzy udowadniają tam, że skrobi nie trzeba oddzielać z wody po ziemniakach, a po prostu użyć całości płynu. Tę możliwość dają nam jednak tylko ziemniaki o odpowiedniej zawartości skrobi , które nie zawsze łatwo jest u nas kupić.
Składniki
- 5 ziemniaków
- 250 g piersi z kurczaka (lub indyka)
- 3 jajka
- 40 g mąki
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- Opcjonalnie: 1 papryczka chili
- 2 cebule
- Opcjonalnie: mozzarella do posypania roladek
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, kmin rzymski
Obiad z kurczaka i ziemniaków
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach na sitko umieszczone nad miską. Odciskamy je dokładnie, zbierając wodę. Tej pozwalamy nieco się odstać .
Kiedy na dnie miski zbierze się gęsty osad, zlewamy rzadką warstwę wody. Do pozostawionej na dnie skrobi dodajemy ziemniaki i wybijamy jajka . Dokładnie mieszamy.
Drobno kroimy jedną czerwoną i jedną zieloną paprykę i jedną cebulę . Siekamy natkę pietruszki. Warzywa dodajemy do masy ziemniaczanej. Zasypujemy mąką, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy .
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem. Wykładamy na nią masę ziemniaczaną i rozprowadzamy, by była równomierna i pokrywała całą blachę. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni .
Pierś kurczaka czyścimy i siekamy bardzo drobno . Pozostałą paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso solimy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili.
Wszystko dusimy do miękkości, przyprawiając kuminem, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie studzimy też masę ziemniaczaną i kroimy na sześć części.
Każdy kwadrat z masy ziemniaczanej faszerujemy przestudzonym farszem i dodajemy posiekaną pietruszkę. Roladki zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą roladkę posypujemy dodatkowo mozzarellą. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż ser z wierzchu będzie rumiany.
Wypróbuj też sposób na moczenie śledzi i doskonały świąteczny pasztet .
