Najlepsze mięso na świąteczny pasztet. Wychodzi doskonale
Sekretem idealnego pasztetu na święta jest mięso. Musi być odpowiednio dobrane, by danie smakowało perfekcyjnie i nie wysuszyło się podczas pieczenia. Kluczowy jest także sposób przygotowywania. Poznaj najlepszy przepis na bożonarodzeniowy pasztet.
Domowy pasztet. Idealny na Boże Narodzenie
W moim domu pasztet jest potrawą, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Mięsne, aromatyczne danie smakuje wyśmienicie. Wszyscy wiemy, że w pasztecie nie może zabraknąć wątróbki drobiowej, która nadaje potrawie charakteru.
Pasztet co roku piekę aż z 5 rodzajów mięsa. Jest to karkówka wieprzowa, udziec wołowy, tłusty boczek, wątróbka oraz łopatka. Tak przygotowana potrawa smakuje o wiele lepiej, niż pasztet upieczony wyłącznie z łopatki wieprzowej i wątróbki.
W pasztecie nie może zabraknąć również przypraw. Jałowiec, liście laurowe, gałka muszkatołowa, czy imbir są koniecznie, by nadać potrawie doskonały smak. Gotowy pasztet po prostu rozpływa się w ustach.
Zalej wrzątkiem i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą lepsze, niż z bułkąNajlepszy pasztet zrobisz z kilku rodzajów mięsa
Z podanych składników przygotujesz dwie foremki. Przygotowanie pasztetu na święta zaczynamy od ugotowania mięsa. Dopiero na drugi dzień mielimy i łączymy z resztą składników.
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g karkówki wieprzowej
- 500 g udźca wołowego
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g boczku
- 10 jajek
- mleko
- 2 czerstwe kajzerki
- sól, pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- imbir mielony
- cząber
- jałowiec
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Jak przygotować świąteczny pasztet
Mięso, oprócz wątróbki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 2-3 ziarna jałowca i wlej wodę, by przykryła wieprzowinę i wołowinę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Wątróbkę oczyść i sparz. Przygotowane w ten sposób mięso odstaw do całkowitego ostygnięcia, przełóż do miski i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia kajzerki zalej mlekiem, odciśnij, przełóż do większej miski.
Całe mięso dwukrotnie przepuść przez maszynkę na drobnych oczkach. Dodaj bułkę i wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do mięsnej masy i wymieszaj.
Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 70 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu przechowuj w lodówce. Pasztet podawaj z domową konfiturą żurawinową, jest wyśmienita! Na Boże Narodzenie polecamy również bigos. Przepis nie ma sobie równych.