Smakosze.pl Przepisy Zrywam w ogrodzie i dodaję do soku z aronii. Wychodzi po prostu doskonały
Fot. Własne

Zrywam w ogrodzie i dodaję do soku z aronii. Wychodzi po prostu doskonały

8 sierpnia 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Aronia nie nadaje się do spożywania na surowo. Jej owoce są cierpkie i kwaśne. Za to możemy zrobić z niej pyszny sok. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty na długie jesienne wieczory. Wzbogacony o liście wiśni zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem.

Aronia - perła wśród sezonowych owoców

Początek sierpnia jest okresem, w którym zaczyna się sezon na aronię. Te niepozorne kuleczki mają w sobie ogrom cennych właściwości. Nie jadamy ich na surowo, za to możemy przerobić je na sok.

Aronia jest źródłem cennych witamin i minerałów. Zawiera również antyoksydanty, dlatego warto sięgać po sok z tego owocu w sezonie jesienno - zimowym, gdy chcemy wzmocnić nasz układ odpornościowy. O woce są także źródłem błonnika, żelaza, jodu i potasu. Mają pozytywny wpływ m.in. na nasz układ krwionośny oraz wzrok. Lekarze twierdzą, że pozytywnie wpływają one na leczenie jaskry i zaćmy. Przeciwskazaniem do spożywania aronii jest natomiast niskie ciśnienie tętnicze krwi, zaparcia oraz żylaki.

Poniżej zdradzamy sprawdzony przepis na sok z tych cennych owoców. Jego “tajnym” składnikiem są liście wiśni!

aronia.jpg
Fot. Canva
Nie porzeczki i dębu. Gessler wrzuca do kiszonych ogórków zupełnie inne liście

Dlaczego dodajemy liście wiśni do soku z aronii?

Jeśli mamy taką możliwość, sok z aronii warto wzbogacić liśćmi wiśni. Powód? Są one w stanie skuteczni zniwelować charakterystyczną goryczkę tych owoców . Ten niepozorny dodatek sprawi, że domownicy nie będą wykrzywiać twarzy podczas picia tego soku. Im więcej liści, tym smak napoju staje się bardziej neutralny.

Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na ten sok. Mamy nadzieję, że Wam również zasmakuje!

Lista składników na sok z aronii

Lista składników:

  • 2 kg owoców aronii
  • 40 liści wiśni
  • 1 kg cukru (możemy dać więcej, jeśli chcemy żeby sok był słodszy)
  • 3 litry wody
  • kwasek cytrynowy lub sok wyciśnięty z 1 cytryny do smaku

Sposób wykonania soku z aronii

Dokładnie myjemy owoce aronii i liście wiśni, a następnie zalewamy je 3 litrami wody i gotujemy przez 20 minut. Po zagotowaniu przecedzamy. D o soku sypiemy cukier oraz wlewamy kwasem cytrynowy lub sok z cytryny i dalej gotujemy do zagotowania.

Projekt bez nazwy - 2024-08-07T210856.238.jpg
fot. Własne

Sok z aronii przelewamy do przygotowanych wcześniej słoików i stawiamy je do góry dnem. Sok nie wymaga pasteryzacji. Na naszej stronie znajdziecie także przepisy na inne sezonowe przetwory m.in. musztardę z cukinii oraz dżem z borówki amerykańskiej .

Projekt bez nazwy - 2024-08-07T211059.100.jpg
Fot. Własne
Zamień skyr na ten produkt. Efekty zauważysz natychmiast
Takich wafli już nie kupisz. Przepis na genialny deser PRL-u znalazłem w zeszycie babci
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy