Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie porzeczki i dębu. Gessler wrzuca do kiszonych ogórków zupełnie inne liście
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.08.2024 07:00

Nie porzeczki i dębu. Gessler wrzuca do kiszonych ogórków zupełnie inne liście

ogórki kiszone
Fot. Facebook/Magda Gessler, Canva/robert6666

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Zwykle robimy je z dodatkiem liści porzeczki lub dębu. Jednak warto sięgnąć po sposób Magdy Gessler na tę kiszonkę. Znana restauratorka do kiszenia ogórków wykorzystuje liście, które znajdziesz w niejednym ogrodzie. 

Ogórki kiszone, czyli smak dzięki liściom wiśni

Ogórki kiszone są lubianym dodatkiem do dań obiadowych i surówek. Chrupiemy je same i z kanapkami. Uwielbiamy ten smak, a niemal każda pani domu ma swój sprawdzony sposób na pyszne ogórki kiszone. Taki sposób zna też Magda Gessler

Znana restauratorka robi ogórki kiszone, które są chrupiące i mają wyjątkowy, owocowy smak. Jak gwiazda Kuchennych Rewolucji uzyskuje taki efekt? Magda Gessler podczas kiszenia używa liści wiśni. W tym tkwi właśnie sekret smaku kiszonego specjału. 

ogórki kiszone
Fot. Canva/alisafarov
Nikt nie wierzy, że ten sernik robię z 4 składników. Wygląda jak z najlepszej cukierni i zawsze się udaje

Jak zrobić ogórki kiszone z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • 15 średnich ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldachimami
  • korzeń chrzanu
  • kilka liści wiśni
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki soli niejodowanej

Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od umycia ogórków, zalania ich wodą i odstawienia na godzinę. Po tym czasie zrób zalewę. Do garnka wlej 1 litr wody i wsyp 2 płaskie łyżki soli niejodowanej. Gotuj, aż sól się rozpuści.

Zalewę po ugotowaniu zostaw do ostygnięcia. Do wcześniej wyparzonych słoików włóż kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru i chrzan. Ogórki ułóż pionowo i ciasno w słoikach. Między ogórki włóż czosnek i chrzan. Na wierzch dodaj liście wiśni i koper.

Ogórki kiszone z owocową nutką

Teraz ogórki zalej przygotowaną i ostudzoną zalewą. Słoiki porządnie zakręć i ustaw do góry dnem w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki kiszone z przepisu Magdy Gessler wychodzą bardzo smaczne. Są kwaśne, ale jednocześnie mają owocowy, delikatny smak.

Do tego warzywa są chrupiące i idealnie zakonserwowane. Takie ogórki kiszone zjesz ze smakiem. Wypróbuj sprawdzony sposób od Magdy Gessler, która o kuchni wie wszystko. Kiszonka od znanej restauratorki smakuje, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić bić cukinię w doskonałej zalewie. Radziliśmy, jak przyrządzić niskokaloryczny i znakomity skyrnik na deser. 

ogórki kiszone
Fot. Canava/Teleginatania

Źródło: haps.pl