Zamień skyr na ten produkt. Efekty zauważysz natychmiast
Ledwo zdążyliśmy przyzwyczaić się do skyru, a już pojawił się jego następca. Kvarg to produkt nabiałowy, który warto włączyć na stałe do swojej diety. Czym charakteryzuje się ten islandzki przybysz?
Skyr i kvarg
Lodówki z nabiałem w naszych klepach poszerzają swoją ofertę niemal z dnia na dzień. Jeszcze kilka lat temu by zastąpić śmietanę mniej kalorycznym produktem, musieliśmy sięgnąć po jogurt grecki. To odmiana fermentowanego mleka, która dodatkowo została pozbawiona większości białka, co zagęszcza jogurt grecki i nadaje mu specyficznego charakteru.
Jakiś czas temu dowiedzieliśmy się, że po drugiej stronie Europy, w Skandynawii, wpadli na ten sam pomysł. Tak powstał skyr, produkt o łagodniejszym smaku. Technicznie rzecz biorąc jest on bardziej serem białym, ale jadamy go i stosujemy podobnie jak jogurt.
Włącz do codziennej diety. Skutecznie ochroni przed kleszczami i komaramiNadchodzi kvarg
Teraz jednak dowiadujemy się, że w kolebce skyru, Islandii, produkuje się także kvarg. Rzadszy niż skyr i bardziej przypominający konsystencją jogurt grecki, to nowy i świetny produkt, którego warto spróbować. Sprzyja temu fakt, że jest niezwykle dietetyczny.
Kvarg produkowany jest z odtłuszczonego mleka, które następnie zaszczepione jest bakteriami fermentacyjnymi. Jest to jednak inna kultura bakterii niż w skyrze, dlatego efekt smakowy jest nieco inny. Mleko zmienia się w kremową masę, która bardziej niż twaróg przypomina gęsty jogurt.
Zdrowy kvarg obok skyru
Kvarg nie zawiera w ogóle tłuszczu i ma w sobie 12 proc. białka. W stu gramach ma 60 kalorii, jest więc świetną bazą dietetycznej przekąski. Jest też, oczywiście, bogaty w składniki odżywcze.
Jest doskonałym źródłem białka i probiotykiem. Dodaje energii i reguluje więc pracę jelit, a to jedna z podstaw diety. Jest też bardzo sycący przy niewielu kaloriach. Doskonale więc sprawdza się podczas diety redukcyjnej. Efekty wprowadzenia go do menu zauważysz natychmiast.
Sprawdź też nasze porady dotyczące mrożenia grzybów i dowiedz się, jakiej kawy koniecznie unikać.