Zupa brokułowa z parmezanem. Szybki i smaczny obiad
Zupa brokulowa z parmezanem, ziemniakami, pietruszką i marchewką to pożywna, gęsta, zdrowa zupa, którą ugotujesz w niecałą godzinę. Zupa jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna, znika więc z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na zupę brokułową z parmezanem.
Sekretem każdej warzywnej zupy, która ma niepowtarzalny smak, jest podsmażenie na maśle lub oliwie wszystkich składników. Podsmażone warzywa są jeszcze smaczniejsze i oddają jeszcze więcej aromatu. Zupę ugotuj na bulionie- danie będzie jeszcze lepsze.
Zupę zabiel kwaśną śmietaną, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodaj starty parmezan, który zagęści danie i będzie taką przysłowiową wisienką na torcie- zupa będzie mocno warzywna, ale i serowa, będzie pyszna.
Jeśli szukasz pomysłu a pyszną zupę- tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę grzybową z ziemniakami, jest sycącą i bardzo smaczna.
Przepis na zupę brokułową z parmezanem
Składniki:
mały brokuł
duża marchew
korzeń pietruszki
4 duże ziemniaki
duża cebula
łyżka masła
liść laurowy
2 ziela angielskie
szczypta gałki muszkatołowej
1 l wywaru warzywnego
100 g startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
2 łyżki śmietany 18%
Jak ugotować zupę brokułową z parmezanem?
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, pokrój również marchew, pietruszkę, posiekaj cebulkę, borkuł podziel na malutkie różyczki. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową, smaż przez kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/gresei Wszystkie składniki przełóż do większego garnka, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj brokuł i gotuj kolejne 5-7 minut. Do zupy wlej zahartowaną śmietanę, starty parmezan i gotuj, aż ser zupełnie się rozpuści. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.