Smakosze.pl
Zupa buraczkowa przepis

canva/Tatiana Volgutova

Zupa buraczkowa przepis

4 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 4 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa buraczkowa jest rozgrzewającą i zdrową zupą, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na dwóch rodzajach mięsa z dużą ilością warzyw ma wyraźny, genialny smak i aromat. Poznaj przepis na zupę buraczkową dla całej rodziny.

Buraki są jednymi z tych warzyw, które powinniśmy włączyć do codziennej diety. Zawierają między innymi żelazo, potas, magnez, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Regularne spożywanie tych warzyw obniży cholesterol i poziom cukru, wyreguluje ciśnienie i zwiększy ilość czerwonych krwinek.

Zupa buraczana jest pyszną zupą o wzmacniających i rozgrzewających właściwościach. Koniecznie ugotuj ją na kawałku kurczaka, wołowiny i warzywach do rosołu, a odkryjesz jej doskonały smak. Zupa wzmocni również naszą odporność i doda nam energii, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym.

Z buraków przygotujesz wiele smacznych dań, między innymi surówki, sałatki, możesz je również upiec i podać jako pyszny i zdrowy dodatek do mięsa i ryb. Z buraków usmażysz także wegetariańskie kotlety, idealne na obiad i do wegetariańskich burgerów.

Przepis na zupę buraczkową

Składniki na 5-6 porcji:

  • udko z kurczaka

  • kawałek wołowiny do rosołu

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 2 ziemniaki

  • 6 małych buraków

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • posiekany koperek, szczypiorek i śmietana 18% do podania

Jak przygotować zupę buraczkową?

Mięso umyj, oczyść, włóż do dużego garnka, zalej dwoma litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie pokrój w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, seler i cebulę. Zbierz szumowiny, włóż do garnka warzywa, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Buraki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż zmiękną, następnie pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj pokrojone ziemniaki i buraki i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby ziemniaki były miękkie. Zupę pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotową buraczkową wlej do miseczek, oprósz posiekaną zieleniną i włóż łyżeczkę śmietany.

Smacznego.

Ugotowane buraki

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >