Zupa buraczkowa przepis
Zupa buraczkowa jest rozgrzewającą i zdrową zupą, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na dwóch rodzajach mięsa z dużą ilością warzyw ma wyraźny, genialny smak i aromat. Poznaj przepis na zupę buraczkową dla całej rodziny.
Buraki są jednymi z tych warzyw, które powinniśmy włączyć do codziennej diety. Zawierają między innymi żelazo, potas, magnez, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Regularne spożywanie tych warzyw obniży cholesterol i poziom cukru, wyreguluje ciśnienie i zwiększy ilość czerwonych krwinek.
Zupa buraczana jest pyszną zupą o wzmacniających i rozgrzewających właściwościach. Koniecznie ugotuj ją na kawałku kurczaka, wołowiny i warzywach do rosołu, a odkryjesz jej doskonały smak. Zupa wzmocni również naszą odporność i doda nam energii, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym.
Z buraków przygotujesz wiele smacznych dań, między innymi surówki, sałatki, możesz je również upiec i podać jako pyszny i zdrowy dodatek do mięsa i ryb. Z buraków usmażysz także wegetariańskie kotlety, idealne na obiad i do wegetariańskich burgerów.
Przepis na zupę buraczkową
Składniki na 5-6 porcji:
udko z kurczaka
kawałek wołowiny do rosołu
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
2 ziemniaki
6 małych buraków
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
posiekany koperek, szczypiorek i śmietana 18% do podania
Jak przygotować zupę buraczkową?
Mięso umyj, oczyść, włóż do dużego garnka, zalej dwoma litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie pokrój w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, seler i cebulę. Zbierz szumowiny, włóż do garnka warzywa, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Buraki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż zmiękną, następnie pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj pokrojone ziemniaki i buraki i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby ziemniaki były miękkie. Zupę pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową buraczkową wlej do miseczek, oprósz posiekaną zieleniną i włóż łyżeczkę śmietany.
Smacznego.