Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika. Niezawodny przepis
Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika, podana z jajkiem na twardo to pomysł na wyśmienitą, gęstą zupę, nie tylko w Wielkanoc. Danie jest proste, ale bardzo aromatyczne i pożywne. Poznaj przepis na zupę chrzanową z chrzanem ze słoika.
Zupa chrzanowa w formie kremu jest smaczną, wiosenną zupą, którą gotuję dość często, ponieważ uwielbiam wyraźny i lekko ostry smak chrzanu. Wywar gotuję z korzenia pietruszki, cebulki i ziemniaków z dodatkiem podstawowych przypraw- ziela angielskiego i liścia laurowego.
Tarty chrzan to nie tylko wspaniały smak- to również źródło aktywnych związków, w tym przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i wzmacniające. Związki te opóźniają również procesy starzenia i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.
Jeśli szukasz pomysłu na główne danie z dodatkiem chrzanu- tu poznasz przepis na soczystą golonkę z chrzanem.
Przepis na zupę chrzanową z chrzanem ze słoika
Składniki na 3-4 porcje:
2 korzenie pietruszki
cebula
4 młode ziemniaki
duża łyżka chrzanu ze słoika
2 łyżki śmietany 18%
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
2 jajka ugotowane na twardo
Jak ugotować zupę chrzanową z chrzanem ze słoika?
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, pokrój również pietruszki i cebulę. Na patelni zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj ziemniaki, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i smaż, aż warzywa zaczną ładnie pachnieć.
Źródło zdjęcia: canva/5PH Całość przełóż do większego garnka, wlej wodę, żeby delikatnie przykryła warzywa i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, wtedy dodaj chrzan i śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i zblenduj na gęsty krem. Zupę podaj z jajkiem na twardo, smacznego.