Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa czosnkowa czeska - najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.01.2022 01:00

Zupa czosnkowa czeska - najlepszy przepis

Zupa czosnkowa czeska
canva/yasuhiroamano

Zupa czosnkowa w czeskim wydaniu to pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Aromatyczna, rozgrzewająca, wyraźna posmakuje każdemu smakoszowi. Do zupy dodaj żółty ser i podaj ją z bagietką, aby połączyła się z wywarem. Sprawdź, jak przygotować prostą i smaczną zupę czosnkową czeską.

Czesi słyną z dobrego piwa i świetnej, domowej kuchni. Czeska zupa czosnkowa jest bardzo aromatyczna, sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Zupę ugotuj na bulionie drobiowym lub tradycyjnym rosole, aby wyczuwalna była włoszczyzna i mięso. Do zupy koniecznie dodaj żółty ser i bagietkę pszenną, która polana wywarem nabiera genialnego smaku.

Zupa czosnkowa czeska to zupa czosnkowa w nieco innym wydaniu. Ziemniaki, por, duża ilość majeranku sprawiają, że danie jest jednym w lepszych wersji zupy z czosnku. Zupa jest nie tylko pożywna, jest również bardzo rozgrzewająca i posiada lecznicze właściwości. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, a bulion drobiowy dodatkowo wzmacnia cały organizm.

Jeśli chcesz wypróbować tradycyjnej, czeskiej potrawy- tu poznasz przepisz na czeskie knedliki z aromatycznym, mięsnym sosem.

Przepis na zupę czosnkową czeską

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1,5 l bulionu lub rosołu

  • 14 ząbków czosnku

  • biała część pora

  • 3 młode ziemniaki

  • łyżka suszonego majeranku

  • łyżka oliwy z oliwek

  • szklanka startego, żółtego sera, np. Gouda

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • mała bagietka

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić zupę czosnkową czeską?

W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany w cienkie plastry czosnek, następnie dodaj posiekany por i smaż przez kilka minut. W tym czasie pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj je do garnka, wymieszaj, dopraw majerankiem i smaż 3-4 minuty.

Suszony majeranek

Do garnka wlej rosół i gotuj 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, następnie dodaj starty ser, dopraw do smaku solą i pieprzem, mieszaj, aż ser zacznie się topić. Bagietkę pokrój na mniejsze kromki, wyłóż po dwie na talerz, wlej zupę, oprósz posiekaną pietruszką.