Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa dyniowa, która podbije każdy stół
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.11.2021 01:00

Zupa dyniowa, która podbije każdy stół

Zupa dyniowa przepis
canva/George Dolgikh

Poszukujesz ciekawych pomysłów kulinarnych? Przygotuj aromatyczną zupę dyniową w formie kremu, która zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem. Zupa jest gęsta, doprawiona imbirem i gałką muszkatołową, podana z kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni. To genialne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zupę dyniową.

Jesień jest sezonem na dynię. Wykorzystaj więc czas, w którym jest dojrzała i najsmaczniejsza i przygotuj z niej pyszną zupę- krem. Zupa jest gęsta, smaczna i bardzo aromatyczna z wyczuwalną nutą imbiru i gałki muszkatołowej. Jest również bardzo rozgrzewająca, a dzięki aktywnym związkom zawartym w dyni i imbirze działa również przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Przed gotowaniem pokrój i upiecz dynię, aby łatwo pozbyć się skóry i oddzielić miąższ od pestek. Pestki z dyni zawsze zostawiam, oczyszczam i pozostawiam w suchym i ciepłym miejscu, aby dobrze wyschły, następnie je prażę i mam pyszny dodatek do sałatek, zup i wielu innych dań.

Z dyni przygotujesz nie tylko pyszną i sycącą zupę. Upieczesz z niej również ciasto miodowe, zrobisz genialne gnocchi, a także ugotujesz aromatyczne curry.

Przepis na zupę krem z dyni

Składniki na 5 porcji:

  • mała dynia

  • marchewka

  • 2 ziemniaki

  • cebula czerwona

  • pół łyżeczki imbiru

  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • śmietana 18%

  • prażone pestki dyni do oprószenia gotowego kremu

Jak ugotować zupę dyniową?

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, nie obieraj ze skóry, nie wyciągaj miąższu. Warzywo poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut.

W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Dynię wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia, abyś mógł zdjąć skórę i oddzielić pestki od miąższu. Kawałki dyni włóż do garnka, zalej 600 ml wody, żeby przykrywała wszystkie warzywa, dodaj imbir, szczyptę gałki muszkatołowej i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Na suchej patelni upraż pestki dyni do momentu, aż uwolnią aromat i będą miały przyrumieniony kolor.

Gdy warzywa będą już miękkie, całość zblenduj na gęsty krem, następnie wlej na talerz, dodaj kleks śmietany i oprósz pestkami.

Smacznego.

Tagi: Zupa Danie