Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gulaszowa z łopatki. Zdradzamy niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.03.2022 01:00

Zupa gulaszowa z łopatki. Zdradzamy niezawodny przepis

Zupa gulaszowa z łopatki
canva/matka_Wariatka

Zupa gulaszowa z łopatki wołowej z papryką, cukinią, ziemniakami i marchewką to wyśmienity pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa gulaszowa to danie jednogarnkowe, proste i przede wszystkim pyszne i pożywne. Poznaj przepis na zupę gulaszową z łopatki.

Zupa gulaszowa z łopatki wołowej to smaczna, aromatyczna i niezwykle rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na zwykły obiad, jak i danie na większą uroczystość, czy wizytę gości. Łopatka wołowa świetnie nadaje się do zup mięsnych, jest tłusta, dzięki czemu uwalnia więcej aromatu.

Zupę ugotuj na bulionie wołowym- tu poznasz przepis na domowy bulion, z którego zrobisz również pyszne sosy, a także domowe i pozbawione konserwantów kostki rosołowe. Zupę koniecznie dopraw papryką mieloną słodką i ostrą, a także ziołami prowansalskimi, wyjdzie idealna.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne dania-tu poznasz przepis na zupę węgierską z karpia, zupa nie ma sobie równych.

Przepis na zupę gulaszową z łopatki

Składniki:

  • 700 g łopatki wołowej

  • 1,5 l bulionu wołowego

  • duża cebula

  • 3 marchewki

  • 3 młode ziemniaki

  • 2 papryki czerwone

  • cukinia

  • puszka pomidorów krojonych

  • sól, pieprz do smaku

  • natka pietruszki

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • zioła prowansalskie

  • olej roślinny

Jak zrobić zupę gulaszową z łopatki?

Łopatkę pokrój w małą kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu.

W tym czasie pokrój w kostkę paprykę, cukinię, marchewkę, ziemniaki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulkę, następnie dodaj paprykę, cukinię, marchew, oprósz papryką mieloną, solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, następnie przełóż do gotującego się bulionu.

Krojenie cukinii do zupy gulaszowej

Źródło zdjęcia: canva/ris0 Zupę gotuj około 40 minut na wolnym ogniu, wlej pomidory, koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Do garnka włóż pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw i mięsa. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi.

Tagi: Obiad Danie Zupa