Zaskakująca zupa jarzynowa z kapustą
Zupa jarzynowa z kapustą to doskonały pomysł na pożywny i zdrowy, rodzinny obiad. Zupa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym jest pyszna i bardzo aromatyczna. Jarzynowa z kapustą to jedna z lepszych wersji zupy warzywnej. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kapustą.
Zupa jarzynowa to prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Jest lekka, świeża, aromatyczna, ponad to wzmacnia i rozgrzewa organizm, a także dostarcza wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Zupa na wywarze z kurczaka i włoszczyzny ma również doskonały smak i pięknie pachnie już podczas gotowania.
Gotowanie doskonałej zupy z warzyw podziel na kilka etapów, aby mieć pewność, że wszystkie składniki będą miękkie i oddadzą cały swój smak. Do zupy, oprócz kapusty, kurczaka i włoszczyzny, dodaj jeszcze ziemniaki, paprykę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i różyczki kalafiora. Tak przygotowana zupa błyskawicznie zniknie z talerzy.
Zupą idealną na zimę jest również rosół i tradycyjna ogórkowa . Zupy doskonale wzmacniają i rozgrzewają i są doskonałymi daniami naszej kuchni.
Przepis na zupę jarzynową z kapustą
Składniki na 5-6 porcji:
-
2 udka z kurczaka
-
400 g kapusty
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
3 ziemniaki
-
czerwona papryka
-
kilka różyczek kalafiora
-
por
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
świeża natka pietruszki
Jak zrobić zupę jarzynową z kapustą?
Mięso umyj, oczyść, włóż do większego garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie poszatkuj kapustę, posiekaj por i pokrój w kostkę paprykę.
Szumowiny zdejmij z wywaru, dodaj do zupy liście laurowe, ziele angielskie, kawałek selera, marchewkę, pietruszkę i posiekany por. Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
Wyjmij marchewkę, pietruszkę i seler, pokrój je w kostkę i ponownie wrzuć do zupy. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, ziemniaki, kapustę i gotuj kolejne 30 minut, aby wszystkie warzywa zmiękły.
Źródło zdjęcia: canva/ires007 10 minut przed końcem gotowania do zupy wrzuć malutkie różyczki kalafiora, oprósz posiekaną natką pietruszki i gotuj, aż kalafior zmięknie. Całą zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.