Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.11.2021 01:00

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami
canva/PingPongCat

Szukasz pomysłu na zupę kalafiorową w nowej odsłonie? Przygotuj zupę na mleku kokosowym, a odkryjesz jej doskonały smak i aromat. Zupa kalafiorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Jest pyszna, rozgrzewająca i pożywna. Poznaj przepis na zupę kalafiorową z ziemniakami.

Kalafior jest warzywem, które podobnie jak brokuł, zawiera wiele niezbędnych witamin i jest bogaty w przeciwutleniacze. Kalafior to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza i potasu. Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami.

Zupa kalafiorowa jest bardzo aromatyczną zupą, gotowaną na bulionie warzywnym i mleku kokosowym, które nadaje daniu słodkiej, lekko orientalnej nuty. Zupę koniecznie oprósz świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Z kalafiora przygotujesz również wiele smacznych obiadów. Upiecz kalafiora w całości w aromatycznej marynacie i przygotuj steki z kalafiora w panierce, a na nowo odkryjesz jego doskonały smak.

Przepis na zupę kalafiorową z ziemniakami

Składniki na 5-6 porcji:

  • mały kalafior

  • cebula

  • 2 marchewki

  • 3 ziemniaki

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 400 ml mleka kokosowego

  • natka pietruszki lub koperek

  • pieprz, sól

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak ugotować zupę kalafiorową z ziemniakami?

Cebulę posiekaj drobno, pokrój w kostkę marchewkę i ziemniaki, kalafiora podziel na malutkie różyczki. W większym garnku podsmaż na oliwie cebulkę, następnie dodaj marchewkę, ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Dodaj różyczki kalafiora, podsmaż przez chwilę i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania wlej mleko kokosowe oraz wsyp posiekaną pietruszkę lub koperek, całość podgotuj 2-3 minuty i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Kalafior

Tagi: Obiad Zupa Danie