Obłędnie pyszna zupa krem z pomidorów z mozzarellą
Zupa krem z pomidorów z mozzarellą do pomysł na wyśmienity obiad w prawdziwie włoskim stylu. Lekka, kremowa, gęsta zupa z dojrzałych pomidorów z dodatkiem oliwy, świeżej bazylii i mozzarelli to klasyka włoskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z mozzarellą.
Uwielbiam włoską kuchnię, jest lekka, świeża i bardzo aromatyczna. Jedną z zup, które gotuję naprawdę często jest zupa krem z pomidorów właśnie w włoskim stylu- z mozzarellą, świeżą bazylią i soczystymi pomidorami. Zupa jest idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło.
Zupę gotuję na dojrzałych, świeżych pomidorach. Latem najlepsze są pomidorki polne, które mają lekko podłużny kształt i dostaniemy je na każdym miejskim targu i warzywniaku. Moim zdaniem to najsmaczniejsze pomidory, ponieważ są wygrzane w pełnym słońcu, są słodkie i soczyste.
Zimą zupę gotuję z pomidorów malinowych lub cherry. Pomidory mają podobny smak do tych polnych, mają również ładny kolor i są naprawdę soczyste. W zupie nie może zabraknąć czosnku, cebuli, oliwy z oliwek, bazylii i oregano, to one nadają aromatu całemu daniu.
Chcesz poznać włoską kuchnię? Zrób na obiad gnocchi, czyli włoskie kluseczki, to prawdziwa klasyka. Świetnym daniem jest również cannelloni z farszem z mięsa mielonego, jest idealne na obiad.
Przepis na zupę krem z pomidorów z mozzarellą
Składniki na 3-4 porcje:
1 kg słodkich, dojrzałych, soczystych pomidorów
marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego oregano
świeża bazylia
oliwa do podania
szczypta cukru białego
świeżo mielony pieprz
sól
2 kulki białej mozzarelli
łyżeczka koncentratu pomidorowego
Jak zrobić zupę krem z pomidorów z mozzarellą?
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry, następnie pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany drobno czosnek, cebulę i 2-3 posiekane listki bazylii. Smaż wszystko na wolnym ogniu przez chwilę, aż składniki zaczną pięknie pachnieć.
Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę marchew, smaż chwilę, następnie dodaj pomidory, oprósz je cukrem i oregano i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej wodę, żeby delikatnie zakryła warzywa i gotuj około 30 minut, do miękkości marchwi.
Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Całą zupę dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą i oregano, następnie zblenduj na gęsty krem. Mozzarellę odsącz z wody i pokrój w grube plastry. Do miseczek wlej zupę, włóż po 2-3 kawałki mozzarelli, liście bazylii, skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym pieprzem i podaj, smacznego.