Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Meksykańska zupa kukurydziana
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.12.2021 01:00

Meksykańska zupa kukurydziana

Meksykańska zupa kukurydziana
canva/kropic

Meksykańska zupa kukurydziana to pożywna, aromatyczna zupa krem o lekko słodkim smaku i aromacie przypraw i świeżej kolendry. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na meksykańską zupę kukurydzianą.

Meksyk słynie z mocno pikantnych, kolorowych i smacznych dań. Każda potrawa przygotowywana jest z prostych składników, jednak bogactwo przypraw i świeżych ziół sprawia, że jest to jedna z najlepiej doprawionych i aromatycznych kuchni świata. Zupa meksykańska jest przykładem prostej, ale wyjątkowo smacznej zupy, której koniecznie musisz spróbować.

Zupa meksykańska gotowana jest zarówno na ziarnach, jak i kolbach kukurydzy, które podczas gotowania uwalniają jeszcze więcej smaku i aromatu. Zupa ma słodki smak z wyczuwalną nutą papryki słodkiej, wędzonej i chili, całość doprawiona jest sokiem z limonki i świeżą kolendrą, czyli jednymi z najważniejszych składników meksykańskiej kuchni.

Przygotuj również tradycyjną zupę meksykańską z mięsem mielonym i aromatycznym kminem rzymskim, a także danie z jednej patelni- quinoę po meksykańsku z komosą ryżową.

Przepis na meksykańską zupę kukurydzianą

Składniki na 4-5 porcji:

  • 4 kolby kukurydzy

  • pomidor

  • 2 ziemniaki

  • cebula

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • sól

  • pół łyżeczki chili

  • łyżeczka soku z limonki

  • świeża kolendra

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • świeże pieczywo lub nachosy do podania

Jak przygotować meksykańską zupę kukurydzianą?

Obierz kukurydzę i wyjmij ziarna, cebulę posiekaj i zeszklij w garnku z grubym dnem na oleju, następnie dodaj ziarna kukurydzy i smaż przez 2 minuty. Nie wyrzucaj kolby kukurydzy, będzie potrzebna do ugotowania zupy.

Do garnka dodaj paprykę wędzoną, słodką, szczyptę soli i chili, podsmaż przez chwilę, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidora, smaż 3-4 minuty na wolnym ogniu. Do zupy wlej 1 l wody, włóż kolby kukurydzy i gotuj 25 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania wywaru.

Kolby kukurydzy

Z garnka wyjmij kolby, a całą zupę zblenduj na gładki krem, następnie skrop sokiem z limonki, dopraw do smaku solą i chili i oprósz posiekaną kolendrą. Podaj z pieczywem lub nachosami.