Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa neapolitańska z kurczakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.12.2021 01:00

Zupa neapolitańska z kurczakiem

Zupa neapolitańska z kurczakiem
canva/kostrez

Zupa neapolitańska to doskonały pomysł na pożywny i szybki obiad dla całej rodziny. Aromatyczny bulion z podsmażonymi i gotowanymi warzywami i mięsem posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę w włoskim stylu, czyli zupę neapolitańską z kurczakiem.

Zupa neapolitańska to aromatyczna i sycącą zupa gotowana na bulionie, dzięki czemu ma doskonały, wyraźny smak. Do zupy przygotuj zacierkę z jajek i śmietany, będzie gęstsza i pyszna. Zupę przygotujesz dosłownie w pół godziny, jest więc pomysłem na błyskawiczny posiłek.

Zupę neapolitańską przygotuj na bulionie drobiowym lub rosole, który został z poprzedniego dnia. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca, a zatrzepana jajkami i śmietanką smakuje wprost rewelacyjnie. Do zupy dodaj drobny makaron, np. świderki, kokardki lub muszelki i ugotuj je w wywarze.

Na rosole przygotujesz również pyszny krem- tu poznasz przepis na aromatyczną, gęstą zupę czosnkową, idealną na zimowe i mroźne dni.

Przepis na zupę neapolitańską z kurczakiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • litr bulionu drobiowego

  • marchewka

  • papryka

  • pierś z kurczaka

  • 4 pieczarki

  • cebula

  • 100 startego sera żółtego

  • 100 g makaronu muszelki lub świderki

  • 200 ml śmietany 30%

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • posiekana natka pietruszki

  • 2 łyżki masła

Jak przygotować zupę neapolitańską z kurczakiem?

Pokrój w kostkę marchewkę, pieczarki, paprykę, posiekaj cebulę, pokrój również mięso. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, dodaj pieczarki, marchewkę i paprykę i smaż przez 5-7 minut. Następnie dodaj kurczaka, podsmaż go chwilę i wlej ugotowany wcześniej bulion.

Warzywa do rosołu

Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut od momentu wrzenia. Do zupy wrzuć makaron, śmietankę wymieszaj z jajkami i również dodaj do wywaru. Gotuj, aż kluseczki będą miękkie, dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.