Zupa won ton oryginalny przepis
Zupa won ton to tradycyjny, azjatycki rosół z niezwykle aromatycznymi pierożkami z nadzieniem z mięsa wieprzowego. Zupa won ton jest rozgrzewającym, pożywnym i smacznym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę. Poznaj oryginalny przepis na zupę won ton.
Zupa won ton jest doskonałym pomysłem na rosół w azjatyckim stylu. Wywar doprawiony octem i winem ryżowym, sosem sojowym, imbirem i dymką smakuje doskonale i jest niezwykle pożywny. Zupę przygotuj na bulionie warzywnym, ugotuj go kilka godzin przed gotowaniem zupy lub dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały aromat.
Pierożki won ton to niezbędny dodatek do zupy, przygotujesz je w bardzo prosty sposób, wystarczy, że kupisz gotowe ciasto na pierożki i samodzielnie zrobisz aromatyczny farsz z wieprzowiną i przyprawami. Pierożków nie musisz gotować, zalej je wrzącym bulionem, a ciasto samo zmięknie.
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni Dalekiego Wchodu- tu poznasz przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym, danie wyśmienite na obiad lub kolację.
Oryginalny przepis na zupę won ton
Składniki na wywar:
500 ml bulionu warzywnego
500 ml wrzątku
5 grzybów shitake
mała kapusta pekińska
2 łodygi szczypiorku
dymka
sos sojowy jasny
ocet ryżowy
sezam prażony do oprószenia zupy
świeża kolendra
Składniki na pierożki:
gotowe ciasto do pierożków won ton
łodyga szczypiorku
250 mięsa mielonego wieprzowego
łyżeczka mielonego imbiru
łyżka wina ryżowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
łyżka sosu sojowego
biały pieprz
olej roślinny
Jak ugotować zupę won ton?
Na początku przygotuj pierożki: na rozgrzany olej włóż mięso mielone i obsmaż chwilę z imbirem i pieprzem. Następnie wlej sos sojowy, wino, posiekany szczypiorek, dodaj mąkę kukurydzianą i smaż kilka minut.
Mięso odstaw, aby przestygło, wykładaj je na każdy kwadratowy kawałek ciasto na pierogi, następnie złóż brzegi i zawiń, aby wyglądały jak cukierki, dociśnij, żeby ciasto dobrze się skleiło.
Ugotuj zupę: zagotuj bulion warzywny, następnie do gorącego wywaru dodaj pokrojone grzybki, kapustę pekińską, posiekany szczypiorek i dymkę. Zagotuj 500 ml wody i dolej do bulionu, dodaj sos sojowy, wino ryżowe i gotuj przez 5-10 minut.
Do miseczek włóż po 4 pierożki, zalej wrzącym bulionem i oprósz sezamem i kolendrą.