Żurek w chlebie – nie tylko na Wielkanoc
pixabay.com

Żurek w chlebie – nie tylko na Wielkanoc

Żurek to jedna z najważniejszych potraw, które przygotowujemy przy okazji Świąt Wielkanocnych. Wyrazisty w smaku, z dodatkiem ugotowanego jajka i białej kiełbaski, jest dla wielu osób obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Żurek w chlebie jest ciekawą i niezwykle dekoracyjną propozycją podania tej świątecznej zupy. Przygotowany w taki sposób, aby przypominał wazę, będzie główną dekoracją nie tylko wielkanocnego stołu. W jaki sposób krok po kroku przyrządzić żurek w chlebie?

Żurek w chlebie: przepis na zakwas

Aby udało się przygotować pyszny, aromatyczny żurek w chlebie, niezbędny jest dobry zakwas. Można go kupić w sklepie, ale warto wygospodarować trochę czasu i przygotować go samodzielnie – tym bardziej, że cały proces zajmie około 10 minut.

  • Zimna woda – pół litra,
  • Mąka żytnia (typ 2000) – 4 pełne łyżki,
  • Ziele angielskie – 6 ziarenek,
  • Liść laurowy – 4 sztuki średniej wielkości,
  • Czosnek – 5 ząbków średniej wielkości lub 4 duże,
  • Sól – pół łyżeczki.

Wyparzamy i osuszamy duży słoik, w którym umieszczamy mąkę i pozostałe suche składniki (ząbki czosnku w całości). Wlewamy wodę, mieszamy dokładnie zawartość i zakrywamy słoik ściereczką, przy czym można użyć gumki recepturki lub sznurka, aby unieruchomić tkaninę. Tak przygotowany zakwas odstawiamy w zacienione miejsce na 5 dni (można schować go do szafki), przy czym musimy pamiętać, aby raz dziennie dobrze go przemieszać. Gotowy zakwas trzeba wykorzystać w ciągu dwóch tygodni, podczas których powinien być przechowywany w zamkniętym słoiku w lodówce.

Żurek w chlebie: składniki

Do przygotowania żurku w chlebie potrzebujemy następujących składników:

  • Domowy zakwas – pół litra,
  • Woda – 1 litr,
  • Biała kiełbasa (surowa lub parzona) – 0,5 kilograma,
  • Cebula – 1 duża sztuka,
  • Masło 82-procentowe – 1 pełna łyżka,
  • Majeranek – 1 łyżka,
  • Tarty chrzan (ze słoiczka) – 1 łyżka (lub do smaku),
  • Śmietana 18-procentowa – 2-3 łyżki,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Ugotowane jajka – po 1 na każdą porcję (chyba, że ktoś lubi więcej),
  • Okrągły bochenek chleba.

Jak zrobić żurek w chlebie?

W garnku, w którym będzie się gotował żurek, rozpuszczamy na małym ogniu masło. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę średniej wielkości, a kiełbasę w plasterki lub w półplasterki. Wrzucamy obydwa składniki do garnka z masłem i podsmażamy cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wodę i zakwas, a następnie doprowadzamy do zagotowania. Po 15 minutach dodajemy chrzan, sól, pieprz i majeranek. Śmietany nie wlewamy do garnka z gotującą się zupą, ponieważ może się zważyć. Aby tego uniknąć, wystarczy ją zahartować, a robi się to poprzez dolanie kilku łyżek zupy do pojemnika ze śmietaną i dokładne wymieszanie. Dopiero tak przygotowaną śmietaną zabielamy żurek. Raz jeszcze zagotowujemy całość. Żurek w chlebie jest już prawie gotowy!

Jak podawać żurek w chlebie?

Zanim wybierzemy się na zakupy, warto się zastanowić, w jaki sposób będziemy podawać żurek w chlebie. Jeśli planujemy uroczysty obiad z jedną chlebową „wazą” na środku stołu, musimy kupić duży bochenek, w którym zmieści się zupa dla kilku osób. Druga opcja to podanie każdej z osób jego porcji w oddzielnym chlebku – wtedy wystarczą małe bochenki. Bez względu na wielkość, chleb nie może być płaski – powinien być dobrze wyrośnięty i na tyle wysoki, aby po odcięciu górnej części zostało jeszcze sporo miejsca, w którym znajdzie się zupa. Po odcięciu „pokrywki” usuwamy chlebowy miąższ w taki sposób, aby została tylko cienka warstwa przy skórce. Żurek w chlebie będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli zadbamy o jego dekorację. Już sam chleb poprawia wyjątkowość dania, ale warto jeszcze, oprócz połówek jajek, dodać plasterki podsmażonej, zarumienionej kiełbaski oraz szczyptę majeranku na wierzch.

Żurek w chlebie – jak wykorzystać resztki chleba?

Co zrobić z miąższem chleba po jego wydrążeniu? Warto pomyśleć nad sposobem zagospodarowania, aby nie musieć go wyrzucać. Wystarczy porwać go na małe kawałki, a następnie zarumienić na suchej patelni lub w piekarniku. W ten sposób uzyskamy oryginalne grzanki do zupy-kremu. Inna opcja to namoczenie chlebowej masy w rosole, odciśnięcie nadmiaru płynu i dodanie jej do mięsa mielonego na kotlety. Dzięki temu nie trzeba będzie już dodawać bułki tartej, a kotlety będą miały bardziej zwartą konsystencję.

Następny artykuł