Smakosze.pl Porady Zużyte deski do krojenia będą jak nowe. Ten domowy sposób jest fenomelnalny
Fot Shutterstock/AndreyKac

Zużyte deski do krojenia będą jak nowe. Ten domowy sposób jest fenomelnalny

11 września 2024

Czyszczenie desek do krojenia to kwestia nie tylko estetyki, ale przede wszystkim higieny. Jak robić to najlepiej? Jest kilka niezawodnych sposobów, które możemy zastosować do przywrócenia drewnianym deskom świetności. Znajdziesz je w poniższym tekście.

Czyszczenie deski do krojenia

Deski do krojenia to jedna z najbardziej nieodzownych części wyposażenia kuchni . Używamy ich bez przerwy, ale ponieważ są tylko tłem naszych kulinarnych szaleństw, często zapominamy o właściwym ich utrzymaniu. Tymczasem jest ono niezwykle ważne.

Deski do krojenia mają codziennie kontakt z dziesiątkami różnych substancji. Kroimy na nich owoce i warzywa, siekamy mięso, kładziemy chleb. Każdy z produktów w jakiś sposób się psuje. Jeśli dokładnie nie czyścimy deski, resztki różnych produktów rozkładają się na niej razem, a negatywne zdrowotne efekty kumulują się.

deska pod kranem
Fot. Canva
Przepis na ten sernik na zimno mam z notatnika babci. Niezapomniany smak dzieciństwa

Dlaczego czyścić deski do krojenia

Dodatkowo, woda i soki produktów wsiąkają w drewno . Plastikowe deski nie są jednak rozwiązaniem, bo drobinki plastiku często odkrawają się razem z produktami, a następnie dostają do naszych potraw. Dlatego drewniane deski należy we właściwy sposób zaimpregnować, a następnie regularnie czyścić.

Już po zakupie, a także po każdym gruntownym czyszczeniu, deski należy zaolejować . Używamy do tego flanelowej szmatki i podgrzanej parafiny albo specjalnego oleju do blatów kuchennych. Jeśli odnawiamy naprawdę mocno zużytą deskę, możemy ją pierw przeszlifować, by nadać jej odświeżony wygląd.

Szorowanie deski do krojenia

Co najmniej tak samo, a pewnie nawet bardziej ważna jest codzienna higiena w kuchni . Przebarwienia z desek, takie jak te z krojenia owoców, usuwamy ciepłą wodą z płynem do zmywania. Jednak regularnie należy też myć deskę substancjami głęboko oczyszczającymi i bakteriobójczymi. Najlepszą kombinacją jest tu ocet, sok z cytryny i soda oczyszczona.

Na zwilżoną deskę nasypujemy warstwę sody oczyszczonej. Połówkę cytryny przykładamy do powierzchni i kolistymi ruchami szorujemy przez chwilę, by dokładnie wyczyścić płaszczyznę. Kiedy będzie czysta, spłukujemy. Bakteriobójczego działania dopełni przetarcie deski octem i dokładne osuszenie ręcznikiem papierowym . Taką czynność należy powtarzać często, by na powierzchni roboczej nie rozmnażały się drobnoustroje.

Wypróbuj też przepisy na przetwory z kapusty i dżem z pigwy .

deska z nożem

Te pieczone ziemniaki to moje danie popisowe. Wewnątrz kryją pyszną niespodziankę
Przy kasach samoobsługowych w Biedronce zawsze naciskam jeden przycisk. Tak oszczędzam pieniądze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy