Zużyte deski do krojenia będą jak nowe. Ten domowy sposób jest fenomelnalny
Czyszczenie desek do krojenia to kwestia nie tylko estetyki, ale przede wszystkim higieny. Jak robić to najlepiej? Jest kilka niezawodnych sposobów, które możemy zastosować do przywrócenia drewnianym deskom świetności. Znajdziesz je w poniższym tekście.
Czyszczenie deski do krojenia
Deski do krojenia to jedna z najbardziej nieodzownych części wyposażenia kuchni . Używamy ich bez przerwy, ale ponieważ są tylko tłem naszych kulinarnych szaleństw, często zapominamy o właściwym ich utrzymaniu. Tymczasem jest ono niezwykle ważne.
Deski do krojenia mają codziennie kontakt z dziesiątkami różnych substancji. Kroimy na nich owoce i warzywa, siekamy mięso, kładziemy chleb. Każdy z produktów w jakiś sposób się psuje. Jeśli dokładnie nie czyścimy deski, resztki różnych produktów rozkładają się na niej razem, a negatywne zdrowotne efekty kumulują się.
Dlaczego czyścić deski do krojenia
Dodatkowo, woda i soki produktów wsiąkają w drewno . Plastikowe deski nie są jednak rozwiązaniem, bo drobinki plastiku często odkrawają się razem z produktami, a następnie dostają do naszych potraw. Dlatego drewniane deski należy we właściwy sposób zaimpregnować, a następnie regularnie czyścić.
Już po zakupie, a także po każdym gruntownym czyszczeniu, deski należy zaolejować . Używamy do tego flanelowej szmatki i podgrzanej parafiny albo specjalnego oleju do blatów kuchennych. Jeśli odnawiamy naprawdę mocno zużytą deskę, możemy ją pierw przeszlifować, by nadać jej odświeżony wygląd.
Szorowanie deski do krojenia
Co najmniej tak samo, a pewnie nawet bardziej ważna jest codzienna higiena w kuchni . Przebarwienia z desek, takie jak te z krojenia owoców, usuwamy ciepłą wodą z płynem do zmywania. Jednak regularnie należy też myć deskę substancjami głęboko oczyszczającymi i bakteriobójczymi. Najlepszą kombinacją jest tu ocet, sok z cytryny i soda oczyszczona.
Na zwilżoną deskę nasypujemy warstwę sody oczyszczonej. Połówkę cytryny przykładamy do powierzchni i kolistymi ruchami szorujemy przez chwilę, by dokładnie wyczyścić płaszczyznę. Kiedy będzie czysta, spłukujemy. Bakteriobójczego działania dopełni przetarcie deski octem i dokładne osuszenie ręcznikiem papierowym . Taką czynność należy powtarzać często, by na powierzchni roboczej nie rozmnażały się drobnoustroje.
Wypróbuj też przepisy na przetwory z kapusty i dżem z pigwy .