Te pieczone ziemniaki to moje danie popisowe. Wewnątrz kryją pyszną niespodziankę
Zapomnij o nudnych, gotowanych w osolonej wodzie ziemniakach. Z moja skromną pomocą to popularne warzywo zamienisz w pyszny dodatek, a nawet samodzielne danie. Sekret smaku potrawy tkwi w tym, co kryje się wewnątrz warzyw. Zaręczam, że wszyscy domownicy będą zachwyceni ich smakiem.
Ziemniaki z piekarnika lepsze niż gotowane
Ziemniaki dla wielu są niezbędnym składnikiem dań obiadowych. Okazuje się także, że z tego dodatku można przygotować także osobne danie, które podane na obiad zadowoli nawet najbardziej wymagającego domownika. Są nim ziemniaki z piekarnika, które w łatwy sposób przygotujesz z przepisem umieszczonym poniżej.
To warzywo jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze. Zasługą jest nadzienie, które wkładam do nich przed upieczeniem. Ziemniaki wychodzą niezwykle aromatyczne i cudownie miękkie w środku. Poniżej wyjaśniam wszystko co i jak.
Najgorszy dodatek do surówki z kapusty pekińskiej. Zwiększa ryzyko chorób serca
Nie tylko ziemniaki
Głównym składnikiem dania są przede wszystkim ziemniaki. Jak nie trudno się domyślić, niejedynym. Istotny jest również boczek w plastrach oraz kilka innych produktów, które nadadzą całości wyjątkowego smaku. Poznasz je, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Żadnego składnika nie pomijaj, a danie wyjdzie idealne. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Obfite i pyszne, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g boczku w plastrach
- 3 ząbki czosnku
- 60 g masła
- 1 pęczek koperku
- pieprz
- sól
Przepis na ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki obierz. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie. W czasie gotowania przygotuj masło, którym posmarujesz ziemniaki.
Do miski włóż miękkie masło oraz wsyp drobno posiekany koperek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wsyp pieprz oraz sól. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Ugotowane ziemniaki przekrój na pół. Jedną z połówek posmaruj masłem, a następnie złóż je w całość. Ziemniaki zawiń w plastry boczku i przekuj wykałaczką.
Ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, do momentu zarumienienia. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Sprawdź także, co przygotowała Biedronka oraz zobacz, co przygotujesz ze śliwek.