Zawiń kapustę jak gołąbki i poupychaj w słoikach. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Lubisz gołąbki? Jeśli jesteś ich smakoszem, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Wystarczy zawinąć kapustę z pewnym zdrowym i smacznym produktem. Wkrótce gołąbki w apetycznej marynacie trafią na twój stół.
Gołąbki inne niż zwykle
Gołąbki są w Polsce niezwykle lubianym daniem. Mięso mielone z dodatkiem ryżu zawijane w kapustę i duszone w sosie pomidorowym, nie ma sobie równych. Jednak warto skosztować gołąbków w zupełnie innym wydaniu. Zrobisz je bez mięsa, za to z marchewką.
Takie gołąbki trzeba umieścić w słoikach, wlać marynatę i niedługo już można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Takiego dania jeszcze nie jadłeś. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gotovim s Asmoy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Przenigdy nie jedz takiej dyni. Jest toksycznaJak zrobić marynowane gołąbki z marchewką?
Składniki:
- 1 kapusta
- 300 g marchewki
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Składniki na marynatę:
- 200 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie dania zacznij od kapusty na gołąbki. Jednak nie gotuj jej, tylko przyrządź w kuchence mikrofalowej. Główkę kapusty najpierw włóż do foliowej torby, zawiąż, a potem umieść w mikrofali na 15 minut. Następnie wyjmij z kuchenki mikrofalowej, a gdy przestygnie, zdejmij liście.
Wytnij twarde części z listy kapusty. Zetrzyj marchewkę na tarce typu mandolina. Podłużne paski przełóż do miski, wsyp sól, pieprz i dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki wymieszaj i umieść na liściach kapusty. Zawijaj w rulony i układaj pionowo w słoikach. Teraz zajmij się marynatą.
Bezmięsne gołąbki w marynacie
Marynatę zrób z wody, którą wlej do garnka. Wsyp sól, cukier, pieprz czarny i dołóż liście laurowe. Wlej olej i składniki wymieszaj. Marynatę zagotuj i wlej do słoiczków z gołąbkami. Słoiki zakręć, zostaw na noc w temperaturze pokojowej, a później wstaw do lodówki.
Na następny dzień możesz podawać bezmięsne marynowane gołąbki. Danie jest smaczne, wyraziste i warte spróbowania. Przyrządza się je w prosty sposób. Takie gołąbki zrobisz szybko i zjesz z apetytem. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by zadbać o krzewy malin. Polecaliśmy przepis na napar z banana i goździków.