Smakosze.pl Przepisy Zwyczajnie posyp ziemniaki zmielonym mięsem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Fot. YouTube/ dans la cuisine de sou

Zwyczajnie posyp ziemniaki zmielonym mięsem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

28 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Obiad lub kolacja mogą przysporzyć nie lada kłopotów - czasem nie wiadomo co chce się zjeść. Na szczęście mam przepis, który przyjdzie z pomocą każdemu. Zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa to hit, który odkryłem dopiero niedawno. Teraz robię ją prawie codziennie i żałuję, że wcześniej nie poznałem tego przepisu.

Szybki pomysł na obiad lub kolację

Każdy z nas zna ten moment kiedy zaczynamy zastanawiać się co by tu zjeść na obiad lub kolację. Z poniższym przepisem skończy się długie rozmyślanie. Gdy spróbowałem pierwszego kęsa tej zapiekanki, nie mogłem uwierzyć - smakuje tak wybornie i syci, że podaję ją rodzinie niemal cały czas.

W recepturze umieszczam mielone mięso wołowe z łopatki, jednak można je śmiało zamienić na wieprzowinę, kurczaka czy indyka. Jeśli z kolei ktoś nie ma ochoty na mięsny posiłek, z powodzeniem może pominąć dodatek tego źródła białka i zamienić go na fasolę czy soczewicę.

Zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa (1).jpg
Fot. YouTube/ dans la cuisine de sou
Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej

Lista składników na zapiekankę z mięsem i ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 600 g mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka 2 łyżeczki
  • oregano 3 łyżeczki
  • liść laurowy 4 sztuki
  • 600 g pulpy pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • ser Mozzarella

Gotowanie zacznij od dokładnego obrania ziemniaków i umycia ich pod bieżącą wodą. Pokrój kartofle na połówki, a następnie na cienkie talarki. Zalej je wodą i pomieszaj kilka chwil, aby usunąć z nich nadmiar skrobi. Przełóż je na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż do zarumienienia.

Przepis na zapiekankę z mięsem i ziemniakami

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na osobną patelnię i smaż, aż warzywo ładnie się skarmelizuje i zmięknie. Dodaj do niej posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do chwili, gdy z naczynia uniesie się intensywny czosnkowy aromat. Przełóż warzywa do miseczki, a na patelni uzupełnij olej.

Podsmaż mielone mięso , aż wyparuje z niego woda i smacznie się zrumieni. Z powrotem wrzuć na patelnie cebulę z czosnkiem, dopraw pieprzem, liśćmi laurowymi, słodką papryką, oregano i solą. Wymieszaj, żeby przyprawy pokryły wszystkie produkty i zalej przecierem lub pulpą pomidorową. Duś przez 10 minut.

W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, obsyp je mielonym mięsem, pokryj grubą warstwą sera mozzarella i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Dobrym sposobem podania jest ułożenie porcji na talerzu i posypanie dania świeżą natką pietruszki. Smacznego.

Zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa (2).jpg
Fot. YouTube/ dans la cuisine de sou
Kroję filet z kurczaka i pakuję go do kapusty. Ten obiad zasługuje na jakąś nagrodę
Nie ma lepszego ciasta, niż Pysznotka. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy