Zwyczajnie posyp ziemniaki zmielonym mięsem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Obiad lub kolacja mogą przysporzyć nie lada kłopotów - czasem nie wiadomo co chce się zjeść. Na szczęście mam przepis, który przyjdzie z pomocą każdemu. Zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa to hit, który odkryłem dopiero niedawno. Teraz robię ją prawie codziennie i żałuję, że wcześniej nie poznałem tego przepisu.
Szybki pomysł na obiad lub kolację
Każdy z nas zna ten moment kiedy zaczynamy zastanawiać się co by tu zjeść na obiad lub kolację. Z poniższym przepisem skończy się długie rozmyślanie. Gdy spróbowałem pierwszego kęsa tej zapiekanki, nie mogłem uwierzyć - smakuje tak wybornie i syci, że podaję ją rodzinie niemal cały czas.
W recepturze umieszczam mielone mięso wołowe z łopatki, jednak można je śmiało zamienić na wieprzowinę, kurczaka czy indyka. Jeśli z kolei ktoś nie ma ochoty na mięsny posiłek, z powodzeniem może pominąć dodatek tego źródła białka i zamienić go na fasolę czy soczewicę.
Lista składników na zapiekankę z mięsem i ziemniakami
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 600 g mięsa mielonego
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- papryka słodka 2 łyżeczki
- oregano 3 łyżeczki
- liść laurowy 4 sztuki
- 600 g pulpy pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- ser Mozzarella
Gotowanie zacznij od dokładnego obrania ziemniaków i umycia ich pod bieżącą wodą. Pokrój kartofle na połówki, a następnie na cienkie talarki. Zalej je wodą i pomieszaj kilka chwil, aby usunąć z nich nadmiar skrobi. Przełóż je na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż do zarumienienia.
Przepis na zapiekankę z mięsem i ziemniakami
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na osobną patelnię i smaż, aż warzywo ładnie się skarmelizuje i zmięknie. Dodaj do niej posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do chwili, gdy z naczynia uniesie się intensywny czosnkowy aromat. Przełóż warzywa do miseczki, a na patelni uzupełnij olej.
Podsmaż mielone mięso , aż wyparuje z niego woda i smacznie się zrumieni. Z powrotem wrzuć na patelnie cebulę z czosnkiem, dopraw pieprzem, liśćmi laurowymi, słodką papryką, oregano i solą. Wymieszaj, żeby przyprawy pokryły wszystkie produkty i zalej przecierem lub pulpą pomidorową. Duś przez 10 minut.
W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, obsyp je mielonym mięsem, pokryj grubą warstwą sera mozzarella i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Dobrym sposobem podania jest ułożenie porcji na talerzu i posypanie dania świeżą natką pietruszki. Smacznego.