Nie zwlekaj nawet minuty, chwyć za paprykę i ją nafaszeruj. Niezapomniany smak pokocha cała rodzina
Faszerowana papryka musi znaleźć się na twoim stole. Jest tak smaczna, że domownicy przez dłuższy czas nie będą chcieli jeść na obiad nic innego. Przygotowanie jest banalne i nie zabiera dużo czasu. Zresztą poznaj przepis i przekonaj się o wyjątkowości tego dania sama.
Faszerowana papryka nie ma sobie równych
Papryka jest doskonałym warzywem, z którego można przygotować naprawdę wiele dań, sałatek i innych smacznych przekąsek. My znaleźliśmy przepis na danie, w którym pieczona papryka smakuje obłędnie. Podana na obiad zachwyci każdego.
Czytaj dalej, a dowiesz się, co oprócz papryki będzie ci potrzebne, a także poznasz dokładną instrukcję przygotowania. Smaczny obiad jeszcze nigdy nie był tak łatwy.
Weź szynkę, ser i jajko i zawiń w ciasto francuskie. Rodzina wciąż mnie prosi o taką kolacjęPapryka z dodatkami
Głównym składnikiem dania jest oczywiście papryka. Oprócz niej potrzebne będą również składniki na farsz. Nie ma ich wiele, więc całe danie również nie będzie zbyt drogie. Produkty umieszczone są wraz z gramaturami na liście poniżej. Zdjęcie ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Magia smaku, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 3 sztuki czerwonej papryki
- 500 g mielonego mięsa
- 100 g ryżu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 5 łyżeczek sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu
- 100 g żółtego sera w kostce
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Faszerowana papryka - przepis
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Papryki umyj, a następnie przekrój na pół. Pozbądź się ich gniazd nasiennych. Warzywo ułóż na blaszce otworami do góry. Przypraw je pieprzem oraz solą, a następnie skropl oliwą.
Cebulę obierz i posiekaj w drobna kostkę. Wsyp ją do miski i dodaj mięso. Wsyp także ugotowany ryż oraz odcedzoną kukurydzę. Dodaj ketchup i sos sojowy. Całość przypraw kolendrą, pieprzem i solą. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Składniki dokładnie wymieszaj na jednolita masę. Nafaszeruj nią paprykę. Blachę z daniem umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na 30-40 minut. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ułóż go na wierzchu papryki 10 minut przed końcem pieczenia. Gotowe podawaj na obiad.
Sprawdź także