Weź śliwkę i owiń ją mięsem mielonym. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo

Ten przepis na połączenie mięsa mielonego i śliwek wydaje się rewolucyjny. Jednak jest to rewolucja w dobrym tego słowa znaczeniu. Wykorzystujemy przecież znane połączenie smaków, nadają mu nową oprawę.
Kotlety mielone ze śliwkami
Jeśli chodzi o mięso faszerowane śliwkami, znamy dobrze jedną postać takiego posiłku. Chodzi o schab, który nadziewamy śliwką suszoną. A jednak w sezonie letnim, kiedy pod ręką mamy świeże owoce, można wypróbować także to zestawienie.
Tak powstają te specyficzne „knedle”, gdzie rolę ciasta gra mielone mięso. Przepis jest przy tym niezwykle prosty i poza nadzieniem nie różni się niczym od tradycyjnych kotletów mielonych. Możemy więc przygotować je według ulubionego przepisu.

Nietypowe mielone
Każdy, komu zasmakuje ten przepis, może wracać do niego przez cały rok. Można przecież sięgnąć zimą po suszone lub wędzone śliwki. Polecamy spróbowanie zestawienia z regionalnym specjałem – suską sechlońską. Można wtedy dodatkowo doprawić mięso wędzoną papryką, by podbić oba smaki.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g śliwek
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 cebula
- Kasza manna lub bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia, łyżka mąki ziemniaczanej
Faszerowane śliwką mięso
Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestkę. Dzielimy je (lub nie) w zależności od gatunku użytych owoców i ich rozmiaru. Zasypujemy je delikatnie mąką ziemniaczaną, by nie wypuściły nadmiaru soku.
Bułkę dobrze odciskamy z mleka. W misce mieszamy ją z mięsem mielonym, jajkiem i startą na tarce o grubych okach cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na gładką, kleistą masę.
Z masy formujemy płaskie placki. Układamy na nich śliwki i zaklejamy. Gotowe kotlety obtaczamy w kaszce mannie lub bułce tartej i smażymy, aż będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na placuszki bananowe i rosół według Ani Bardowskiej.






































