Smakosze.pl Przepisy Zwykła biała kiełbasa to przeżytek. Strzelczyk pokazał najłatwiejszy sposób
screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zwykła biała kiełbasa to przeżytek. Strzelczyk pokazał najłatwiejszy sposób

17 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Marzy Ci się własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa? Możesz taką bez trudu przygotować w domu. Tomasz Strzelczyk pokazał jak ominąć trudne i wymagające nadziewanie mięsa w wieprzowe jelita. Zamiast tego swoją kiełbasę zapieka w formie apetycznego bloku.

Dzięki Strzelczykowi białą kiełbasę może zrobić każdy

Tradycyjnej białej kiełbasy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie każdy ma jednak odpowiedni sprzęt i umiejętności, aby zrobić ją w swojej kuchni. Na szczęście z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk. Do jego pieczonej białej kiełbasy potrzebujesz jedynie foremki i piekarnika.

Zapomnij o krojeniu cebuli nożem. Jest 100 razy lepszy patent

Przepis na białą kiełbasę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1,5 kg łopatki
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 35 g soli kuchennej
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pierzu czarnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Pyszna pieczona biała kiełbasa Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Mięso na białą kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki . Następnie zmiel je na grubych oczkach maszynki i przełóż do miski. Jeśli nie masz odpowiedniego urządzenia w domu, możesz poprosić o przygotowanie mięsa w dobrym sklepie mięsnym .

Przygotuj przyprawę do białej kiełbasy Tomasza Strzelczyka . W moździerzu rozgnieć obrane ząbki czosnku. Dodaj do niech nieco soli i rozetrzyj składniki na pastę .

Pastę z czosnku i soli dołóż do miski ze zmielonym na białą kiełbasę mięsem . Dosyp pozostałą część soli, pieprz ziołowy, cukier i majeranek. Dopraw całość świeżo roztartym czarnym pieprzem . Na koniec dolej odrobinę zimnej wody i starannie wyrób składniki na gładką masę .

Foremkę keksówkę wyłóż rękawem do pieczenia . Następnie przełóż do niej cały przygotowany farsz białej kiełbasy. Energicznie wrzucaj go do blaszki, aby pozbyć się z masy nadmiaru powietrza . Na koniec wyrównaj powierzchnię, uderz foremką kilkukrotnie o blat i przykryj całość folią aluminiową .

Keksówkę włóż do drugiego, nieco większego żaroodpornego naczynia . Zalej je wrzątkiem tak, aby płyn sięgał mniej więcej połowy formy z białą kiełbasą . Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 2 godziny . Jeśli masz kuchenny termometr monitoruj nim temperaturę pieczonego mięsa by wynosiła 75-80 stopni .

Upieczoną białą kiełbasę wyjmij z piekarnika . Następnie wydobądź ją z foremki. Pokrój na grube plastry i podawaj na ciepło lub na zimno . Tak przyrządzona kiełbasa idealnie komponuje się z chrzanem lub jako dodatek na kanapki . W oryginalnym przygotowaniu białej kiełbasy nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa . Jeśli decydujesz się na zakup w sklepie dowiedz się jak rozpoznać białą kiełbasę wysokiej jakości .

upieczona biała kiełbasa.png
Canva / ninikas

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Nie do wiary ile kosztuje sałatka jarzynowa od Gessler. Ceny zwalają z nóg
Ugotowała budyń i w 15 minut zrobiła efektowne ciasto bez pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy