Smakosze.pl

canva/arfo

Jak poznać białą kiełbasę najwyższej jakości? Nigdy więcej nie daj się oszukać

15 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Białą kiełbasę wykorzystujemy w wielkanocnych daniach, ale nie tylko. Warto mieć świadomość czym powinien się charakteryzować wyrób wysokiej jakości. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupach. Niezwykle istotny jest kolor białej kiełbasy.

Biała kiełbasa smakuje najlepiej, gdy przyrządzimy ją samodzielnie. Jednak jeśli nie mamy na to czasu, szanse na przygotowanie smacznego żuru z jej dodatkiem nadal są duże. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy kierowali się kilkoma prostymi zasadami.

Kolor białej kiełbasy ma znaczenie

Pierwszym parametrem kiełbasy, który zawsze możemy ocenić, jest jej zabarwienie. Dobrej jakości kiełbaski surowe będą miały lekko brązowe. Taki kolor świadczy o dużej zawartości mięsa i niewielkim dodatku tłuszczu.

Tłuste kawałki rozpoznać możemy po białym kolorze. Składnik ten jest nośnikiem smaku, więc dobra biała kiełbasa bardzo chuda być nie może. Nie będzie też jednak smaczna, gdy będzie miała tłuszczu zbyt dużo. Dlatego wystrzegajmy się naprawdę białej białej kiełbasy.

Dobrze przyrządzona parzona biała kiełbasa ma lekko szary kolor. Jeżeli wyrób będzie miał barwę różową, lepiej z niego zrezygnować. Świadczy on bowiem o dodatku soli peklowych. Ich zadaniem jest przedłużenie świeżości wyrobu. Są bezpieczne, ale jednak lepiej ich w diecie unikać.

Zwróćcie uwagę na powierzchnię i strukturę kiełbasy

Jeżeli mamy możliwość zobaczenia wnętrza kiełbaski — np. na stoisku mięsnym — skorzystajmy z niej. W ten sposób będziemy mogli ocenić wizualnie skład wyrobu. Dobra biała kiełbasa wewnątrz będzie się lekko rozwarstwiać, a w strukturze dostrzegalne będą niewielkie kawałki wieprzowiny.

Produkt charakteryzujący się jednolitą, zwartą strukturą, tak smaczny nie będzie. Wystrzegać należy się też kiełbas, które mają błyszczącą powierzchnię. Prawdopodobnie nie zostały dobrze przechowane. Wyrób świeży z zewnątrz będzie matowy i gładki.

Biała kiełbasa jest istotnym elementem żurku
Biała kiełbasa jest istotnym elementem żurku

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, zywienie.abczdrowie, beszamel.se

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu
Czytaj więcej >

Produkty

Zakupy spożywcze online – idealne rozwiązanie dla osób, którym wiecznie brakuje czasu!
Czytaj więcej >

Produkty

Miej się na baczności. Ta partia jaj jest niebezpieczna. Wykryto w niej groźną bakterię
Czytaj więcej >

Produkty

Wszyscy uważają, że te produkty są niezdrowe, a to nieprawda. Dietetyk obalił mity
Czytaj więcej >

Produkty

W centrum Warszawy ruszył wielki hipermarket. Będą ciekawe rozwiązania dla klientów
Czytaj więcej >

Produkty

Porażająca cena kurek w Biedronce. Aż masz opór, by je zjeść
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >