Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak poznać białą kiełbasę najwyższej jakości? Nigdy więcej nie daj się oszukać

Jak poznać białą kiełbasę najwyższej jakości? Nigdy więcej nie daj się oszukać

Jak poznać białą kiełbasę najwyższej jakości?
canva/arfo

Białą kiełbasę wykorzystujemy w wielkanocnych daniach, ale nie tylko. Warto mieć świadomość czym powinien się charakteryzować wyrób wysokiej jakości. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupach. Niezwykle istotny jest kolor białej kiełbasy.

Biała kiełbasa smakuje najlepiej, gdy przyrządzimy ją samodzielnie. Jednak jeśli nie mamy na to czasu, szanse na przygotowanie smacznego żuru z jej dodatkiem nadal są duże. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy kierowali się kilkoma prostymi zasadami.

Kolor białej kiełbasy ma znaczenie

Pierwszym parametrem kiełbasy, który zawsze możemy ocenić, jest jej zabarwienie. Dobrej jakości kiełbaski surowe będą miały lekko brązowe. Taki kolor świadczy o dużej zawartości mięsa i niewielkim dodatku tłuszczu.

Tłuste kawałki rozpoznać możemy po białym kolorze. Składnik ten jest nośnikiem smaku, więc dobra biała kiełbasa bardzo chuda być nie może. Nie będzie też jednak smaczna, gdy będzie miała tłuszczu zbyt dużo. Dlatego wystrzegajmy się naprawdę białej białej kiełbasy.

Dobrze przyrządzona parzona biała kiełbasa ma lekko szary kolor. Jeżeli wyrób będzie miał barwę różową, lepiej z niego zrezygnować. Świadczy on bowiem o dodatku soli peklowych. Ich zadaniem jest przedłużenie świeżości wyrobu. Są bezpieczne, ale jednak lepiej ich w diecie unikać.

Zwróćcie uwagę na powierzchnię i strukturę kiełbasy

Jeżeli mamy możliwość zobaczenia wnętrza kiełbaski — np. na stoisku mięsnym — skorzystajmy z niej. W ten sposób będziemy mogli ocenić wizualnie skład wyrobu. Dobra biała kiełbasa wewnątrz będzie się lekko rozwarstwiać, a w strukturze dostrzegalne będą niewielkie kawałki wieprzowiny.

Produkt charakteryzujący się jednolitą, zwartą strukturą, tak smaczny nie będzie. Wystrzegać należy się też kiełbas, które mają błyszczącą powierzchnię. Prawdopodobnie nie zostały dobrze przechowane. Wyrób świeży z zewnątrz będzie matowy i gładki.

Biała kiełbasa jest istotnym elementem żurku
Biała kiełbasa jest istotnym elementem żurku

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, zywienie.abczdrowie, beszamel.se