Zwykła jarzynowa to przeżytek. Ta sałatka bije ją na głowę, sekret tkwi w 1 składniku
Każdy dobrze wie, jak smakuje popularna jarzynowa. Czy znacie jednak przepis na sałatkę z kalafiora? Kilka prostych składników i bezproblemowe wykonanie to tylko niektóre z jej atutów. Pełnię możliwości poznacie przy pierwszym skosztowaniu.
Sałatka z kalafiora zachwyci każdego przy stole
Klasyczna sałatka jarzynowa jest lubianą i popularną potrawą. Przygotowanie jej wiąże się jednak z niemałymi nakładami czasu i pracy. Nasz sposób na sałatkę z kalafiora nie ustępuje w niczym w kwestii smaku, natomiast w temacie przygotowań absolutnie deklasuje konkurentkę. Przygotujcie ją raz, a na stałe zagości w Waszym arsenale pyszności.
Przepis na wybitną sałatkę z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior o wadze ok. 1 kg
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 1 kukurydza konserwowa
- 4-5 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
- pęczek świeżego koperku
Najlepsza sałatka z kalafiora krok po kroku
Warzywo na sałatkę z kalafiora podziel na mniejsze części, pomijając głąb . Powstałe różyczki ugotuj w osolonej wodzie . Powinny one nieco zmięknąć, ale nadal pozostać apetycznie chrupiące . Po ugotowaniu odstaw warzywo do przestudzenia .
Ostudzone różyczki pokrój na mniejsze kawałki . Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę . Oba składniki na sałatkę z kalafiora przełóż do dużej miski .
Cebulę wydobądź z łupiny i drobno poszatkuj do osobnego naczynia . Oprósz warzywo solidną szczyptą soli . Całość starannie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, do zmięknięcia .
W międzyczasie do pozostałych składników na sałatkę z kalafiora dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową . Następnie dołóż też przygotowaną wcześniej cebulę. Potrawę dopraw pieprzem i wymieszaj . Uważaj przy tym, aby nie porozgniatać zbytnio warzyw, przede wszystkim ugotowanego kalafiora .
Do miski dołóż 4-5 łyżek majonezu , w zależności od preferencji, oraz posiekany drobno koperek . Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Gotową sałatkę z kalafiora wstaw na ok. 60 minut pod przykryciem do lodówki . Po upływie tego czasu gotowa jest do podania . Ta sałatka wielkanocna smacznie namiesza na świątecznym stole . Sprawdź, jak sprawić, by gotowany kalafior zachował apetyczną barwę .