Smakosze.pl Przepisy Zwykła pieczeń może się schować. To jest dopiero nieziemski obiad
YouTube/@Ulubione przepisy

Zwykła pieczeń może się schować. To jest dopiero nieziemski obiad

4 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten przepis bije na głowę zwykłą pieczeń. Będziesz zachwycona jej smakiem. To wcale nie będzie takie trudne. Z tą recepturą Ci się uda.

Pyszny obiad z mięsa mielonego

Z mięsa mielonego zrobisz dosłownie wszystko. Od kotletów przez sos do makaronu po zapiekankę. Dzisiaj zrobimy coś zupełnie innego. Bardzo przypomina pieczeń, ale smakuje dużo lepiej. Wszystko dzięki nadzieniu.

Rodzina bardzo często prosi mnie o ten przepis. Bo jest syty i bardzo smaczny. Idealnie pasuje na obiad. Zrób go w swoim domu, a rodzina będzie wniebowzięta.

mięso mielone.jpg
Canva/@xalanx

Bardzo łatwe ciasto bez pieczenia. Robię je z 4 składników

Co będzie Ci potrzebne?

Na ten pyszny obiad potrzebujesz tylko kilku składników. Najważniejsze jest jednak świeże i dobrej jakości mięso. To ono gwarantuje smak tego dania.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 kromki białego chleba
  • 100 ml mleka
  • 30 g musztardy Dijon
  • 8 ogórków kiszonych
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • natka pietruszki
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przepis na przepyszną pieczeń

Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko. Kromki chleba pokrój w małą kostkę, zalej mlekiem i wymieszaj na jednolitą masę . Połącz mięso i pieczywo. Dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką, oraz oregano.

Dodaj musztardę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj . Wsyp do miski z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj na jednolitą masę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Przełóż na nią mięso. Następnie rozprowadź je, aby powstał z niego równy prostokątny placek. Możesz pomóc sobie wałkiem . Mięso posmaruj musztardą. Na niej ułóż plastry wędzonego boczku.

Ogórki kiszone pokrój w ćwiartki i ułóż przy dłuższej krawędzi mięsnego placka . Cebulę pokrój w cienkie piórka i rozłóż na całej powierzchni. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Następnie posyp nim placek.

Chwyć za dłuższą krawędź i zacznij rolować jak naleśnika . Zalep końcówkę placka. Mięso uformuj na kształt bochenka chleba. Przykryj folią aluminiową . Piecz przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni . Gotową pieczeń z nadzieniem podawaj z ziemniakami, a dodatkowo możesz przygotować sos pieczeniowy. Wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdź, jak Strzelczyk przygotowuje naleśniki oraz jakie ciasto może być lepsza niż wuzetka .

ogórki kisozne.jpg
Canva/@Yingko
Wlej jajka do chleba. Dorzuć jeszcze kilka produktów, ten posiłek zachwyca
Co jeść na diecie, żeby szybko schudnąć? Zrób na obiad taką sałatkę zamiast kotletów
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy