Smakosze.pl Przepisy 100 razy lepsze purée niż z ziemniaków. Pozwala schudnąć i smakuje wybornie
Fot. Shutterstock/Brent Hofacker

100 razy lepsze purée niż z ziemniaków. Pozwala schudnąć i smakuje wybornie

2 listopada 2024

Oto świetna i lekka alternatywa dla purée ziemniaczanego. Dzięki zastąpieniu kartofli kalafiorem uzyskujemy doskonały smak, inny od tradycyjnego efekt i potrawę przyjazną diecie.

Zastąp ziemniaki kalafiorem

Przyjęło się, że ziemniaki są dla nas nieodłączną częścią obiadu. Traktujemy je przeważnie jako skrobiowy wypełniacz – źródło węglowodanów , które odpowiadają na zapotrzebowanie energetyczne. Jednak może czas zrewidować ten pogląd?

W końcu często nie potrzebujemy dziś aż tyle energii co ludzie w czasach, kiedy powstawało takie ciężkie menu. Nie każdy obiad musi zawierać jedną trzecią ziemniaków . Warto też zastępować je lżejszymi alternatywami warzywnymi – zarówno dla smaku, jak i wartości odżywczych. A w końcu także po to, by oszukać apetyt, który spodziewa się na talerzu solidnej łychy ziemniaczanego purée. Stąd właśnie pomysł na to kalafiorowe.

kalafior w różyczkach

Układam boczek na patelni i dorzucam cytrynę. Po chwili mam najlepszy obiad na sobotę

Puree z kalafiora

Kalafior w tej roli będzie poważnym sprzymierzeńcem diety . Samo warzywo jest trzy razy mniej kaloryczne niż kartofle . Jego delikatny i charakterystyczny smak łatwo podbić odpowiednimi dodatkami. Dlatego świetnie sprawdzi się w takim kalafiorowym purée.

Składniki

  • 1 nieduża główka kalafiora
  • 30 ml chudej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • Opcjonalnie: 50 g startego sera
  • Sól, pieprz

Kalafior na obiad

Kalafiora dzielimy na różyczki , odrzucamy głąb i liście i gotujemy do miękkości – najlepiej na parze, ale może też być w osolonej wodzie. Składniki przenosimy do miski.

Dodajemy masło i śmietankę. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy dodać ser, mieszamy go z jeszcze ciepłym kalafiorem łyżką .

Wypróbuj też przepisy na prażuchy i sałatkę z groszkiem konserwowym .

puree z kalafiora w misce

Weź czerstwy chleb i dodaj 3 składniki. Przy tej zupie wodzionka może się schować
Piję co rano zamiast kawy i herbaty. Odporność rośnie, a waga leci w dół
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy