Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź czerstwy chleb i dodaj 3 składniki. Przy tej zupie wodzionka może się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.11.2024 10:36

Weź czerstwy chleb i dodaj 3 składniki. Przy tej zupie wodzionka może się schować

zupa chlebowa
fot. youtube.com/videokuchnia

Zupa z chleba to przepis genialny w swojej prostocie. Jest aksamitna, kremowa, dzięki użyciu bulionu mięsna w smaku. Ale na pierwszym planie jest tu chleb – najważniejszy na świecie produkt spożywczy i symbol obfitości i dobra.

Zupa z chleba

Rozmaite przepisy na potrawy z chleba traktujemy często jako sposoby na zużycie pieczywa, które nie nadaje się już do kanapek. I tak też jest dobrze, chociaż nie ma właściwie powodu, by nie używać chleba po prostu jako półproduktu do potrawy. W wypadku tego przepisu sprawdzi się zarówno czerstwy – byle nie zupełnie suchy – chleb, jak i ten świeży.

W różnych częściach Polski jada się różne rodzaje zupy chlebowej. Ten przepis daje w efekcie aksamitną i pełną w smaku zupę krem. Używamy w niej rosołu i masła, nie jest to więc ściśle biorąc prawdziwa wiejska kuchnia uboga. Jest to jednak w dalszym ciągu dobre, tradycyjne jedzenie.

prażenie chleba
fot. youtube.com/videokuchnia
Piję co rano zamiast kawy i herbaty. Odporność rośnie, a waga leci w dół

Zupa chlebowa

Aby przygotować taką zupę, potrzebujemy chlebowego miękiszu. Wydrążony bochenek można potraktować jako miskę do zupy, jak robią to autorzy kanału Video-kuchnia.pl, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Można też pokroić skórki i wykorzystać je np. jako krutony do sałatki.

Składniki

  • ½ kg chleba bez skóry
  • 1,5 l rosołu lub bulionu
  • 60 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • Sól, pieprz

Podsmaż chleb i zalej rosołem

Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę masła. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy rozdrobniony miękisz chleba. Od czasu do czasu mieszając, smażymy go przez kilka minut

Kiedy chleb zacznie się robić złocisty, dodajemy na patelnię posiekany czosnek. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, a następnie zalewamy rosołem lub bulionem.

Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy masło, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a potem blendujemy na gładką masę. Do podania można zupę udekorować pietruszką.

Wypróbuj też przepisy na prażuchy i szybkie ciasto biszkoptowe.

masło w zupie
fot. youtube.com/videokuchnia