5 warzyw i jajka, ten przepis to zdrowie na talerzu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Oto prosty przepis na szybką zapiekankę, a właściwie ciasto z mocą warzyw. Prosta masa jajeczna zmienia posiekane jarzyny w placek, który można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Sprawdzi się też jako lunch na wynos, do szkoły czy pracy.
Zapiekanka warzywna
Mniej dań mącznych, a więcej warzyw, bogatych w witaminy i błonnik . Ta dewiza przyświeca codziennie miłośnikom zdrowej żywności i osobom poszukującym dietetycznych rozwiązań. Nie zawsze jednak jest ona łatwa do wcielenia w życie.
Jest jednak z przepisami takimi jak ten. Bogactwo warzyw zapiekamy tu w prostym, podobnym do naleśnikowego cieście . Jest w nim na tyle mało mąki, by tylko spoić składniki, a nie wybijać się na pierwszy plan. Reszta to składniki bogate w błonnik i witaminy, a przy tym sycące mimo stosunkowo niskiej zawartości kalorii.

Prosty placek z warzywami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Ich wersja jest jednak wzbogacona o roztopiony ser, który nieco kłóci się z ideą diety. Zaś dla struktury dania wcale nie jest potrzebny – lepiej podać taką zapiekankę np. z jogurtem greckim lub skyrem .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 por
- 1 słodka cebula
- 2 marchewki
- 1 mała czerwona papryka
- 2 garście szpinaku
- 50 ml mleka
- 3-4 jajka
- 60 ml oliwy
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól, pieprz
Pieczone warzywa na obiad
Ziemniaki i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach . Pora kroimy w półplasterki, szpinak siekamy, a paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w salaterce, doprawiając solą i pieprzem.
Do miski wybijamy jajka . Dodajemy oliwę i ubijamy na napowietrzoną masę. Miksujemy ją z mlekiem, a kiedy się połączy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przyprawiamy solą i pieprzem.
Masę jajeczną wylewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy go delikatnie olejem. Wykładamy masę i wyrównujemy, by powstał placek.
Warzywa zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Podajemy pokrojony na kawałki, z przyprawionym jogurtem greckim lub skyrem. Placek smakuje również na zimno.
Wypróbuj też przepisy na doskonałą fasolkę po bretońsku i kotlety schabowe po lubelsku .
