Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę rybę, 3 składniki i podaję cudowny obiad. Rodzina chce go jeść co piątek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.03.2025 15:56

Biorę rybę, 3 składniki i podaję cudowny obiad. Rodzina chce go jeść co piątek

Filet z ryby
Fot. Canva

Jeżeli piątek – to ryba na obiad. Ale jaka? Na szczęście możliwości jest tu niezmierzona ilość. Na przykład taka ryba pod warzywną okrywą.

Ryba na piątek

Dietetycy namawiają nas regularnie, byśmy jedli więcej ryb. Faktycznie, poza świętami nie jest z tym u nas najlepiej. Sytuację ratuje jednak tradycja piątkowego postu, kiedy w wielu domach na obiad jest właśnie ryba.

Dlatego na wagę złota są przepisy, które pokazują nam nowe oblicza tych znanych produktów. Sięgamy dziś po filet z dorsza, jeden z najpopularniejszych gatunków na piątkowy rybny obiad. Dorsz jest łatwy do kupienia w postaci filetów, a także polędwiczek. W obu wydaniach świetnie odnajdzie się w tej potrawie.

pieczony dorsz

Tą zupą ochronisz jelita jak balsamem. Pomaga na wzdęcia, ból, jest jednak 1 haczyk

Piątkowy obiad z dorsza

Zapiekamy taką rybę z serem i marchewką. Efekt przypomina nieco rybę po grecku. Dodaje też jeszcze więcej zdrowych składników do obiadu z ryby, czyli bardzo zdrowego posiłku pełnego nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych mikroelementów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 filety z dorsza
  • 2 marchewki
  • 100 g śmietany
  • 50 g sera (gouda albo mozzarella)
  • 30 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Zioła prowansalskie, suszony czosnek, suszone pomidory z torebki

ryba po grecku

Pieczony dorsz z marchewką

Filety opłuczemy i czyścimy. Nacieramy je solą. W miseczce zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.

W małym rondelku podgrzewamy śmietanę. Przyprawiamy ją solą, pieprzem i przyprawami.

Filety układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Wykładamy ją na filety.

filety z dorsza

Marchewkę polewamy sosem śmietanowym. Na tarce o grubych okach ścieramy ser. Po porcji nakładamy na każdą z ryb

Naczynie wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiększamy na kilka minut temperaturę lub włączamy funkcję grill, jeśli chcemy przyrumienić ser.

Wypróbuj też przepisy na chleb z ziarnami bez mąki oraz zdrowe ciasteczka owsiane.

zapieczony dorsz