A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Ciasteczka wigilijne nie muszą być korzenne. W niektórych polskich domach zamiast pierniczków pojawiają się śliżyki. Wileński przysmak jest prosty w przygotowaniu i nie można się od niego oderwać. Musicie spróbować.
Nieznane ciasteczka wigilijne zachwycą smakiem
Nie we wszystkich domach na święta piecze się pierniczki. Jedna z moich znajomych żywo się zdziwiła, gdy powiedziałam jej, że nigdy wcześniej nie słyszałam o śliżykach. Na szczęście zdradziła mi co to takiego.
Śliżyki zawsze osładzały jej święta i zdecydowała się przekazać mi recepturę na ten przysmak. Pochodzi z okolic Wilna i w jej domu przechodziła z pokolenia na pokolenie od długiego czasu. Jest prosta, więc i wam ją pokażę. Czytacie dalej artykułu — zawiera niezbędne szczegóły.
Przepis na pyszne śliżyki
Śliżyki to nic innego jak smakowite ciasteczka z dodatkiem maku. Znane głównie w domach o kresowym rodowodzie świąteczne słodycze warte są przetestowania. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, z naszym przepisem możecie bez trudu je wykonać.
Składniki:
- 10 g drożdży instant
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 20 ml oleju rzepakowego
- 50 g maku
- szczypta soli
Z kilku składników sprawnie przygotujecie pochodzący z Wileńszczyzny rarytas. Dokładne instrukcje dotyczące zarówno przygotowania masy, jak i jej pieczenia znajdziecie w zamieszczonej poniższej instrukcji.
Jak zrobić śliżyki? Przepis jest banalny
Zaczynam od przesiania mąki do dużej miski. Mleko podgrzewam do temperatury 35 stopni Celsjusza. Wsypuję do niego drożdże, sól i cukier. Wlewam olej i mieszam starannie. Wsypuję mniej niż połowę mąki i łączę starannie.
Wyrabiam ciasto i pozostawiam je, by wyrosło. Wtedy dodaję pozostałą mąkę oraz mak. Ponownie zagniatam masę, a gdy już przestanie przylegać do dłoni, odstawiam do ciepłego miejsca na 1,5 godziny.
Po tym czasie znów wyrabiam, by usunąć nadmiar powietrza z masy. Zawijam ciasto w wałek i kroję je na małe kawałki. Piekę je ułożone na płaskiej blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 10 minut.
Gotowe ciasteczka wigilijne zostawiam do ostygnięcia. Przechowuję słodycz w lnianym woreczku lub plastikowym pojemniku. Nie trwa to jednak z byt długo, bo wszystkim smakuje.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na wigilijne ciasteczka. Sprawdźcie jak zrobić miękkie pierniczki . Być może skusi was też pomysł pyszne ciasteczka witraże , które zachwycą was wyglądem.
Źródło: YT/Vita Life Vlogs