Smakosze.pl Przepisy A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
shutterstock/Jonas Vegele

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść

4 grudnia 2023

Ciasteczka wigilijne nie muszą być korzenne. W niektórych polskich domach zamiast pierniczków pojawiają się śliżyki. Wileński przysmak jest prosty w przygotowaniu i nie można się od niego oderwać. Musicie spróbować.

Nieznane ciasteczka wigilijne zachwycą smakiem

Nie we wszystkich domach na święta piecze się pierniczki. Jedna z moich znajomych żywo się zdziwiła, gdy powiedziałam jej, że nigdy wcześniej nie słyszałam o śliżykach. Na szczęście zdradziła mi co to takiego.

Śliżyki zawsze osładzały jej święta i zdecydowała się przekazać mi recepturę na ten przysmak. Pochodzi z okolic Wilna i w jej domu przechodziła z pokolenia na pokolenie od długiego czasu. Jest prosta, więc i wam ją pokażę. Czytacie dalej artykułu — zawiera niezbędne szczegóły.

Mieszanie masy na ciasteczka wigilijne.jpg
YT/Vita Life Vlogs
Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis

Przepis na pyszne śliżyki

Śliżyki to nic innego jak smakowite ciasteczka z dodatkiem maku. Znane głównie w domach o kresowym rodowodzie świąteczne słodycze warte są przetestowania. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, z naszym przepisem możecie bez trudu je wykonać.

Składniki:

  • 10 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 50 g maku
  • szczypta soli

Z kilku składników sprawnie przygotujecie pochodzący z Wileńszczyzny rarytas. Dokładne instrukcje dotyczące zarówno przygotowania masy, jak i jej pieczenia znajdziecie w zamieszczonej poniższej instrukcji.

Krojenie ciasta na śliżyki.jpg
YT/Vita Life Vlogs

Jak zrobić śliżyki? Przepis jest banalny

Zaczynam od przesiania mąki do dużej miski. Mleko podgrzewam do temperatury 35 stopni Celsjusza. Wsypuję do niego drożdże, sól i cukier. Wlewam olej i mieszam starannie. Wsypuję mniej niż połowę mąki i łączę starannie.

Wyrabiam ciasto i pozostawiam je, by wyrosło. Wtedy dodaję pozostałą mąkę oraz mak. Ponownie zagniatam masę, a gdy już przestanie przylegać do dłoni, odstawiam do ciepłego miejsca na 1,5 godziny.

Po tym czasie znów wyrabiam, by usunąć nadmiar powietrza z masy. Zawijam ciasto w wałek i kroję je na małe kawałki. Piekę je ułożone na płaskiej blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 10 minut.

Pieczenie wigilijnych ciasteczek śliżyków.jpg
YT/Vita Life Vlogs

Gotowe ciasteczka wigilijne zostawiam do ostygnięcia. Przechowuję słodycz w lnianym woreczku lub plastikowym pojemniku. Nie trwa to jednak z byt długo, bo wszystkim smakuje.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na wigilijne ciasteczka. Sprawdźcie jak zrobić miękkie pierniczki . Być może skusi was też pomysł pyszne ciasteczka witraże , które zachwycą was wyglądem.

Śliżyki są pysznymi ciasteczkami wigilijnymi.jpg
YT/Vita Life Vlogs

Źródło: YT/Vita Life Vlogs

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy