Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne

Cola pasuje do żeberek
canva/PongMoji

Cola jest już kultowym napojem, który sprawdza się nawet podczas gotowania. Mój wujek wykorzystuje ją do przygotowania pysznej marynaty do żeberek. Danie wychodzi tak smaczne, że gdy je zrobię, każdy zjada z ochotą.
 

Cola nie tylko do picia

Słodki napój gazowany do zdrowych nie należy, ale jego sprytne wykorzystanie może zaowocować niebanalnym w smaku daniem. Udowodnił mi to wujek z Ameryki, który pokazał nam prosty przepis na pieczone żeberka, który wymagał właśnie coli.

Wykonanie pysznego dania jest bardzo proste — mięso po prostu trzeba zamarynować i upiec. Co jeszcze oprócz coli nam się przyda i jakie kroki dzielą nas od znakomitego posiłku? Wyjawiam w dalszej części artykułu.

Żeberka z colą będa pyszne.jpg
canva/jaboo2foto
Piernikowy sernik to najlepsze ciasto na święta. Wreszcie pogodzi całą rodzinę

Przepis na żeberka w marynacie z colą

Delikatne i pyszne żeberka wujka najlepiej smakują, gdy upiecze się je na grillu, ale i w piekarniku nabiorą odpowiedniej miękkości. Nie czekajcie więc na właściwy moment, tylko zbierzcie składniki i przygotujcie je na rodzinny obiad. Wszyscy będą zachwyceni.

Składniki:

  • około 1,8 kg żeberek
  • 750 ml coli
  • 720 g gęstego sosu pomidorowego
  • 220 g cukru
  • 6 łyżek ostrej papryki
  • 4 łyżki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki mielonej gorczycy
  • 1 łyżka cynamonu w proszku

Do wykonania dania przyda wam się jeszcze naczynie żaroodporne posmarowane dowolnym tłuszczem. Wujek używał po prostu oleju w sprayu, by ta ilość była niewielka. Pełen opis przygotowania znajdziecie w instrukcji zamieszczonej poniżej.

Jak zrobić smaczne żeberka? Przyda się cola

Zaczynam od włożenia żeberek do naczynia szklanego i zalania ich 500 ml coli. Przykrywam naczynie i wstawiam do lodówki na całą noc. Pozostałe 250 ml napoju gazowanego łączę z sosem pomidorowym, cukrem, ostrą papryką, pieprzem, gorczycą oraz cynamonem.

3/4 mieszanki zużywam do posmarowania żeberek wyjętych z płynu. Umieszczam je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienką warstwą oleju. Piekę przez 2,5 godziny w temperaturze 110 stopni Celsjusza.

Po tym czasie przełączam piekarnik na funkcję grill i przyrządzam żeberka jeszcze przez 10-15 minut. W międzyczasie redukuję pozostały sos — będę go podawać do dania.

Jak podawać żeberka z pieca?

Danie doskonale skomponuje się z frytkami lub purée ziemniaczanym oraz kultowym już, prostym colesławem. Dla odmiany możecie przygotować go z czerwonej kapusty. Nie zapomnijcie o sosie z colą.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na obiad z wykorzystaniem coli. Sprawdźcie jak zrobić pyszną chałkę, korzystając z tego napoju. Być może skusi was też prosty patent na przekąskę z ziemniaków, gdzie cola użyta jest do sporządzenia sosu.

Żeberka marynowane w coli.jpg
canva/4kodiak