Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Ciasto bez pieczenia można zrobić szybko i niemalże bez wysiłku. Wcale nie trzeba przy tym kupować masy produktów. Deser, który robię z zaledwie 4 składników, zawsze znika w ekspresowym tempie. Kochają go dzieci i dorośli.
Ciasto bez pieczenia nie zawsze wymaga żelatyny
Wiele ciast bez pieczenia wymaga prawidłowego przygotowania masy śmietanowej z dodatkiem żelatyny. Nie jest to czasochłonne, ale znacznie prościej jest tu popełnić błąd, który zaważy o kulinarnej porażce. Tym razem postawimy na coś innego.
Przekładając gotowe ciasteczka przyrządzonym wcześniej kremem budyniowym, uzyskamy słodycz, której mało kto się oprze. Jeszcze nie zdążyła nam się znudzić, a robię ją co weekend. Składniki zawsze mam w kuchni. Czytajcie dalej, a dowiecie się czego potrzeba, by sprawić sobie ten prosty przysmak.
Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogoPrzepis na pyszne ciasto bez pieczenia
Herbatniki przełożone smakowitym kremem budyniowym bardzo smakują moim dzieciom. Deser nie jest skomplikowany, a jestem w stanie wykonać go bardzo sprawnie. Najwięcej czasu zajmuje studzenie budyniu. Można jednak zawsze ugotować go wcześniej. Tak też robię i wszyscy są zadowoleni.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 50 g masła lub margaryny
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 20-25 herbatników
Do zrobienia deseru potrzebna będzie jeszcze wyłożona papierem do pieczenia forma o wymiarach 20 cm x 14 cm. Sposób wykonania przysmaku poznacie, czytając podaną poniżej instrukcję. Wcale nie jest skomplikowana.
Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia? Wystarczą 4 składniki
Zaczynam od wyłożenia dna formy herbatnikami. W 150 ml mleka rozprowadzam proszek budyniowy. Pozostałą ilość podgrzewam, aż zacznie się gotować.
Wtedy szybko dodaję masę z budyniami i gotuję, aż całość znacznie zgęstnieje. Potrwa to dosłownie chwilę. Gotowy budyń studzę, uprzednio zabezpieczając jego wierzch folią spożywczą. W ten sposób nie powstanie na nim kożuch.
Letni deser miksuję z chłodnym masłem. Uzyskanym kremem smaruję spód ciasta bez pieczenia — powstanie dość gruba warstwa. Wyrównuję jej powierzchnię, po czym układam drugą część herbatników. Schładzam jeszcze deser przez godzinę w lodówce.
Jak podawać ciasto bez pieczenia z budyniowym kremem?
Deser jest smaczny bez dodatków, lecz jeśli macie chęć, wierzch możecie udekorować czekoladową polewą. Wystarczy stopić ulubioną czekoladę z dodatkiem mleka lub śmietanki. Ilość zależy od konsystencji, jaką chcecie osiągnąć. Ciasto można tez udekorować cukrem pudrem lub kakao.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia. Sprawdźcie jak przygotować smakowite Raffaello — jest lepsze niż gotowy specjał. Być może skusi was też receptura na włoskie tiramisu.