Smakosze.pl Przepisy Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza
canva/arfo

Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza

19 września 2022

Zupa pomidorowa zwykle nie wychodzi kremowa? Spróbujcie patentu Jakuba Kuronia. Kucharz zaprawia pomidorówkę śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Kurzy specjał sprawia, że zupa staje się pożywniejsza, a jej konsystencja bardziej aksamitna. Przekonajcie się o tym sami.

Pomidorówka zaciągana żółtkiem jest bardziej kremowa i smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna. Nawet śmietana tak dobrze nie wydobędzie smaku pomidorów, choć Kuroń i ją dodaje do klasycznej zupy. Skusicie się?

Przepis na aksamitną zupę pomidorową według Kuronia

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 660 g przecieru pomidorowego

  • 1 żółtko

  • 70 ml śmietanki 18% lub roślinnego zamiennika

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ulubione zioła np. świeża bazylia lub oregano (opcjonalnie)

Jak zrobić pożywną pomidorówkę? Kuroń ma swój patent

Bulion wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy go, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy na niewielkim ogniu. Śmietanę umieszczamy w miseczce. Jeśli jest bardzo gęsta, możemy dodać nieco mleka.

Do śmietany dodajemy żółtko, mieszamy i hartujemy całość poprzez wlanie odrobiny zupy z garnka. Ostrożnie przelewamy uzyskana „zaprawę” do pomidorówki, cały czas mieszając danie. Podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do gorącej pomidorówki dodajemy zioła, jeśli mamy ochotę. Podajemy ja z makaronem, ryżem, kaszą lub grzankami czosnkowymi . Smacznego.

Wskazówka: w wersji wegańskiej do zagęszczenia i delikatnego posłodzenia dania możemy wykorzystać marchewkę. Wystarczy ją zblendować z pomidorówką, a następnie dodać śmietankę kokosową lub sojową, hartując ją wcześniej tak samo, jak tradycyjną.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne na smakowite zupy. Szczególnie polecamy recepturę na aromatyczną dyniową z kardamonem . Być może spodoba wam się również patent na sycący i rozgrzewający barszcz ukraiński .

Kremowa zupa pomidorowa jest pyszna
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy