Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Wystarczą 3 składniki
Domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów zachwyci swoim smakiem każdego. Przecier jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowego, kupionego produktu, a przygotujesz go wyłącznie z trzech składników.
Przecier pomidorowy jest jednym z lepszych przetworów na zimę. Do jego przygotowania potrzebujemy 4 kg świeżych pomidorów, soli i cukru, przecier ma idealny smak i zachowa świeżość aż do następnego sezonu. Przecier będzie gotowy w kilka minut.
Przecier pomidorowy przygotujmy z wygrzanych w słońcu, słodkich, soczystych pomidorów. Gorąco polecam wybrać się na targ lub warzywniaka i kupić warzywa od lokalnego sprzedawcy. Z pomidorów marketowych nie otrzymamy już takiego smaku.
Przed przygotowaniem przecier pomidorowego koniecznie sparzmy słoiki, aby przetwory się nie zepsuły. Bardzo ważna jest również pasteryzacja gotowego przecieru, dzięki czemu zachowa świeżość i smak na wiele miesięcy.
Po otworzeniu słoika i wykorzystaniu kilku łyżek, przecier przechowujmy w lodówce. Na wierzch wystarczy wlać oliwę z oliwek lub olej, dzięki którym przecier będzie świeży przez wiele tygodni. Tłuszcz zapobiega również powstawaniu pleśni.
Przepis na domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów. Zrobisz go z trzech składników
Składniki na 3 l przecieru pomidorowego:
4 kg świeżych, soczystych, słodkich pomidorów
2 łyżki cukru
łyżka soli
Jak zrobić domowy przecier pomidory ze świeżych pomidorów? Będzie idealnym dodatkiem do zup, sosów i pizzy
Pomidory umyj i włóż do większego garnka, następie zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę. Obierz je ze skóry i pokrój w ćwiartki, przełóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Pomidory przetrzyj przez gęste sito i ponownie zagotuj, dodając sól i cukier. Gdy przyprawy się rozpuszczą, zwiększ moc palnika i gotuj przecier przez około 15 minut. Gorący przecier przełóż do słoiczków, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 10 minut, słoiki odstaw do przestygnięcia i przestaw do spiżarni.
Domowy przecier pomidorowy będzie rewelacyjnym dodatkiem do włoskiej pizzy, zupy pomidorowej i sosu. Pizzę zrobisz również z patelni- tu poznasz przepis na pizzę bez drożdży, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: kwestiasmaku.com