Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad

Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad

Grochówka z kiszoną kapustą
canva/MSPhotographic

Grochówka z kapustą kiszoną jest gęsta i pożywna. Swój wyjątkowy smak i aromat zupa zawdzięcza dodatkowi pysznej kiszonki. Zmienia ona charakter dania i sprawia, że nie tylko pięknie pachnie, ale też cudownie rozgrzewa.

Kaszubska wersja grochówki z kapustą kiszoną spodoba się nie tylko amatorom kuchni regionalnej. Jest sycąca i niezwykle aromatyczna, a jej zrobienie wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Danie przyjemnie rozgrzeje w chłodne jesienne dni. Spróbujecie?

Przepis na znakomitą grochówkę z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 3 litry wody

  • 600 g grochu łuskanego

  • 300 g kiszonej kapusty

  • 600 g ulubionej kiełbasy

  • 200 g wędzonego boczku

  • 500 g ziemniaków

  • 2 większe marchewki

  • 2 małe pietruszki

  • pół średniego selera

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić grochówkę z kapustą kiszoną? Aromatyczna zupa jest idealna na jesień

Groch płuczemy na sicie. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wrzucamy ziarno i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 30 minut.

Kapustę kiszoną odsączamy z płynu i siekamy. Dusimy do miękkości w osobnym garnku. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Podobnie postępujemy z marchewką, pietruszką i selerem, wcześniej dokładnie szorując skórkę. Ziemniakami obieramy i myjemy.

Wszystkie warzywa kroimy w niedużą kostkę. Boczek i kiełbasę również rozdrabniamy — w kosteczkę lub półplasterki. Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej mięsne wyroby. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż się zrumienią.

Przenosimy do miski, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. W razie potrzeby dolewamy olej. Gdy warzywo się zeszkli, wrzucamy czosnek i wsypujemy majeranek. Chwile przesmażamy, a następnie wlewamy kilka łyżek wody z gotowania grochu.

Zawartość patelni przenosimy do garnka z gotowanym ziarnem. Dodajemy też wszystkie pokrojone warzywa oraz kapustę wraz z pozostałym płynem. Gotujemy około 10 minut — do miękkości jarzyn i ziemniaków. Na koniec wrzucamy boczek oraz kiełbasę. Doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Smacznego

Wskazówka: grochówkę z kapustą kiszoną możecie zrobić w wersji wegańskiej. Zamiast tradycyjnej kiełbasy użyjcie roślinnego rarytasu. Podsmażcie go wraz z cebulą i czosnkiem na oleju i dodajecie płaską łyżeczkę wędzonej papryki. Będzie pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rozgrzewające zupy. Szczególnie polecamy pomidorową z czerwoną soczewicą oraz smakowity krem z dyni z wyrazistymi przyprawami.

Grochówka z kapusta kiszoną jest znakomita
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: