Smakosze.pl Przepisy Ania Bardowska robi ogórki w ostrej zalewie. Charakteru dodaje im ta przyprawa
Fot. YouTube/afera.u.influencera

Ania Bardowska robi ogórki w ostrej zalewie. Charakteru dodaje im ta przyprawa

14 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Youtuberka kulinarna - Ania Bardowska - pokazała swój sposób na ogórki. Robi je zupełni inaczej niż tradycyjne kiszone czy małosolne. W dodatku dodaje jedną przyprawę, o której nigdy byś nie pomyślała. Wypróbuj jej sposób, a do pysznych ogórków będziesz wracać co roku.

Sezon na ogórki trwa

Ogórki to sezonowe warzywo, które uwielbia każdy z nas. Cenimy je nie tylko za smak, ale też za to, że można przygotować z nich przetwory na wiele sposobów. Okazuje się, że oprócz kiszonych i małosolnych przygotujesz także zupełnie inne. Najlepsze są te z przepisu Ani Bardowskiej, który poznasz w dalszej części artykułu.

Są wyjątkowe, a swój wyjątkowy smak zawdzięczają jednej przyprawie. Dzięki niej staną się lekko ostre. Zrób je w swoim domu, a rodzina pokocha je od pierwszego kęsa.

zalewa.jpg
Fot. YouTube/afera.u.influencera
Zrób zanim zamarynujesz. Karkówka z grilla będzie miękka i soczysta

Niezbędny jest ten składnik

Do przygotowania ogórków z przepisu Ani Bardowskiej niezbędne jest mielone chilli. Dzięki tej ostrej przyprawie zalewa nabierze niespotykanego wcześniej smaku, a ogórki wyjdą przepyszne. Ważne są odpowiednie proporcje, a poznasz je przy okazji, kiedy zapoznasz się z listą, na której umieszczono wszystkie produkty.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 2 łyżki mielonego chilli
  • 3 łyżki soli
  • 1 ½ główki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 1 ½ szklanki octu
  • 0,5 kg cukru

Przepis na ogórki

Zacznij od dokładnego umycia ogórków. Następnie przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Ogórki pokrój w podłużne plastry i zasyp je solą. Pozostaw je na 12 godzin. Później przygotuj zalewę. W tym celu do garnka wlej ocet oraz olej. Wsyp także chilli oraz cukier. Wymieszaj je, a następnie zagotuj.

Ogórki odcedź z wody. Zalej je zalewą i dodaj obrane ząbki czosnku. Przechowuj je w ten sposób w lodówce przez kolejne 12 godzin. Po tym czasie umieść je w wyparzonych słoikach. Szczelnie je zakręć, a następnie przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, co dodać do lecza oraz poznaj sposób na tani obiad .

krojenie ogórków.jpg
Fot. YouTube/afera.u.influencera
Zacznie się jutro z samego rana. Biedronka rozda cukier za darmo
Latem gotuję ją niemal codziennie. Przepis na zupę warzywną mam od swojej babci
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy