Ania Bardowska robi ogórki w ostrej zalewie. Charakteru dodaje im ta przyprawa
Youtuberka kulinarna - Ania Bardowska - pokazała swój sposób na ogórki. Robi je zupełni inaczej niż tradycyjne kiszone czy małosolne. W dodatku dodaje jedną przyprawę, o której nigdy byś nie pomyślała. Wypróbuj jej sposób, a do pysznych ogórków będziesz wracać co roku.
Sezon na ogórki trwa
Ogórki to sezonowe warzywo, które uwielbia każdy z nas. Cenimy je nie tylko za smak, ale też za to, że można przygotować z nich przetwory na wiele sposobów. Okazuje się, że oprócz kiszonych i małosolnych przygotujesz także zupełnie inne. Najlepsze są te z przepisu Ani Bardowskiej, który poznasz w dalszej części artykułu.
Są wyjątkowe, a swój wyjątkowy smak zawdzięczają jednej przyprawie. Dzięki niej staną się lekko ostre. Zrób je w swoim domu, a rodzina pokocha je od pierwszego kęsa.
Niezbędny jest ten składnik
Do przygotowania ogórków z przepisu Ani Bardowskiej niezbędne jest mielone chilli. Dzięki tej ostrej przyprawie zalewa nabierze niespotykanego wcześniej smaku, a ogórki wyjdą przepyszne. Ważne są odpowiednie proporcje, a poznasz je przy okazji, kiedy zapoznasz się z listą, na której umieszczono wszystkie produkty.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 2 łyżki mielonego chilli
- 3 łyżki soli
- 1 ½ główki czosnku
- 8 łyżek oleju
- 1 ½ szklanki octu
- 0,5 kg cukru
Przepis na ogórki
Zacznij od dokładnego umycia ogórków. Następnie przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Ogórki pokrój w podłużne plastry i zasyp je solą. Pozostaw je na 12 godzin. Później przygotuj zalewę. W tym celu do garnka wlej ocet oraz olej. Wsyp także chilli oraz cukier. Wymieszaj je, a następnie zagotuj.
Ogórki odcedź z wody. Zalej je zalewą i dodaj obrane ząbki czosnku. Przechowuj je w ten sposób w lodówce przez kolejne 12 godzin. Po tym czasie umieść je w wyparzonych słoikach. Szczelnie je zakręć, a następnie przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, co dodać do lecza oraz poznaj sposób na tani obiad .