Dodaj do leczo niecodzienny składnik. Rodzina będzie zachwycona
Leczo to potrawa, która zniesie wiele dodatków i często postępujemy z nim według zasady „im więcej, tym lepiej”. Dziś przypominamy o jednym, który wyskakuje przed szereg, jeśli chodzi o smak, lecz także właściwości zdrowotne.
Leczo z ogórkiem kiszonym
Jak by się nie zżymał Robert Makłowicz, słowo leczo stało się synonimem warzywnych potraw o różnorakim składzie, a nie tylko tę z węgierskiej papryki i cebuli. Węgierscy tradycjonaliści by się na to może obrazili, ale dodajemy do niego wszystko, od papryki przez pieczarki po cukinię.
W tym przepisie mamy zaś inny dodatek, inspirowany zresztą także wariacją na temat pochodzącej z Węgier potrawy. Chodzi o ogórki kiszone, które czasem znajdujemy w gulaszu. Podkręcają one smak warzywnej potrawki w niezwykły sposób. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Obżarciuch na YouTube.
Zrobiła obiad dla 10 osób za 20 zł. Internauci byli zdumieni, co podała Latem gotuję ją niemal codziennie. Przepis na zupę warzywną mam od swojej babciZdrowe ogórki kiszone
W Polsce nie trzeba nikogo do tego przekonywać, ale warto sięgać po kiszonki, w tym ogórki kiszone. Fermentacja z bakteriami kwasu mlekowego sprawia, że doskonale wspierają one naszą florę jelitową. Daje to korzyści dla odporności i trawienia. Nie można też jednak pominąć, że dodatek wyrazistego, kwaśnego składnika świetnie kontrastuje z generalnie łagodnymi w smaku i raczej słodkawymi świeżymi warzywami.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- Po 1 żółtej i zielonej papryce
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 100 g boczku
- cukinia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ litra bulionu
- Sól, pieprz
Gotujemy leczo
Paprykę bez gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Kroimy również cukinię. Zalewamy bulionem w rondelku, ustawiamy na palniku i zagotowujemy na średnim ogniu. Następnie moc palnika zmniejszamy i pozwalamy papryce i cukinii powoli się gotować przez ok. 15 minut.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, a mięsne składniki zarumienią.
Do gotującej się papryki dodajemy zawartość patelni. Łyżką bulionu deglasujemy, czyli przepłukujemy patelnię, by przenieść do potrawy więcej z pozostałego na niej smaku.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy gotowe leczo.
Wypróbuj też przepisy na wekowaną sałatkę obiadową według Tomasza Strzelczyka i nietypowy sernik na zimno.