Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
Jabłka pod kruszonką są świetnym pomysłem na szybki, lekki i bardzo smaczny deser do kawy i jesiennej herbaty. Ania Starmach jabłka przesmaża z cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Dzięki temu owoce zapieczone pod słodkim, kruchym ciastem smakują jeszcze lepiej.
Ania Starmach na swojej stronie internetowej aniastarmach.pl publikuje wiele przepisów na wyśmienite dania i desery z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w tym artykule. Jabłka pod kruszonką to niezwykle prosty deser, który przygotujemy w kilka chwil, a efekt zachwyci każdego łasucha.
Ania Starmach jabłka przesmaża z cynamonem, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Dodaje również rodzynki, które doskonale łączą się z owocami i korzennymi przyprawami. Jabłka z kruszonką doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajmy je z lodami waniliowymi, a wszyscy będą prosić o dokładkę.
Jabłka pod kruszonką to idealny deser na chłodne, jesienne dni, kiedy za oknem jest szaro, deszczowo i ponuro. Doskonale pasuje do rozgrzewającej herbaty i mocnej, czarnej kawy. Owoce z korzennymi przyprawami i słodkie, kruche ciasto to idealne połączenie, któremu nikt się nie oprze.
Jabłka pod kruszonką z przepisu Ani Starmach. Szybki deser do kawy
Składniki na kruszonkę:
-
200 g mąki pszennej
-
100 g cukru
-
150 g miękkiego masła
Dodatkowo:
-
1,5 kg kwaskowych jabłek
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżeczka cynamonu
-
garść rodzynek
-
1 łyżka masła
Jak zrobić smaczny deser z jabłek dla całej rodziny?
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć w misce i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, cynamon, cukier, cukier waniliowy i rodzynki. Całość wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu około 10 minut.
Przesmażone jabłka przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzch pokrusz ciasto na kruszonkę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 45 minut.
Przygotuj również jabłka zapiekane z orzechami i suszoną żurawiną . Jeśli masz ochotę na pyszne, jesienne ciasto- tu poznasz przepis na ciasto orzechowe z jabłkami bez cukru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Hela oprócz jabłek dodaje do racuchów 1 składnik. Wystarczy go posiekać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: aniastarmach