Smakosze.pl Przepisy Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
canva/SGAPhoto, Pawel Wodzynski/East News

Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem

24 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jabłka pod kruszonką są świetnym pomysłem na szybki, lekki i bardzo smaczny deser do kawy i jesiennej herbaty. Ania Starmach jabłka przesmaża z cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Dzięki temu owoce zapieczone pod słodkim, kruchym ciastem smakują jeszcze lepiej.

Ania Starmach na swojej stronie internetowej aniastarmach.pl publikuje wiele przepisów na wyśmienite dania i desery z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w tym artykule. Jabłka pod kruszonką to niezwykle prosty deser, który przygotujemy w kilka chwil, a efekt zachwyci każdego łasucha.

Ania Starmach jabłka przesmaża z cynamonem, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Dodaje również rodzynki, które doskonale łączą się z owocami i korzennymi przyprawami. Jabłka z kruszonką doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajmy je z lodami waniliowymi, a wszyscy będą prosić o dokładkę.

Jabłka pod kruszonką to idealny deser na chłodne, jesienne dni, kiedy za oknem jest szaro, deszczowo i ponuro. Doskonale pasuje do rozgrzewającej herbaty i mocnej, czarnej kawy. Owoce z korzennymi przyprawami i słodkie, kruche ciasto to idealne połączenie, któremu nikt się nie oprze.

Jabłka pod kruszonką z przepisu Ani Starmach. Szybki deser do kawy

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1,5 kg kwaskowych jabłek

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • garść rodzynek

  • 1 łyżka masła

Najgorszy błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

Jak zrobić smaczny deser z jabłek dla całej rodziny?

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć w misce i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki.

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, cynamon, cukier, cukier waniliowy i rodzynki. Całość wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu około 10 minut.

Przesmażone jabłka przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzch pokrusz ciasto na kruszonkę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 45 minut.

Przygotuj również jabłka zapiekane z orzechami i suszoną żurawiną . Jeśli masz ochotę na pyszne, jesienne ciasto- tu poznasz przepis na ciasto orzechowe z jabłkami bez cukru.

Jabłka z kruszonką
canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Jest skarbnicą zdrowia, a pomijamy ją w diecie. Nie ma lepszej sałaty
Bananowe racuchy z 2 składników. Ekspresowy patent na uwielbiane placki
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy