Bananowe racuchy z 2 składników. Ekspresowy patent na uwielbiane placki
Racuchy z bananów są świetną alternatywą klasycznych placuszków na bazie drożdży. Słodkie, sycące i niesamowicie pożywne danie zrobicie w zaledwie kilka chwil, a oprócz bananów potrzebne wam będą jedynie jajka. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem.
Przepis na znakomite racuchy z bananów
Składniki:
- 4 dojrzałe banany, średniej wielkości
- 4 duże jaja
- olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)
Jak zrobić racuchy bananów? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od rozgniecenia dojrzałych bananów na papkę przy pomocy widelca. Następnie wbijamy jajka i starannie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, by racuchy były bardziej puszyste, możemy owoce połączyć z żółtkami, a białka przed dodaniem ubić jeszcze na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Gotową masę łyżka po łyżce wykładamy na rozgrzany tłuszcz, z każdej porcji formując jeden placek. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty na stronę, czyli do delikatnego zrumienienia. Przed podaniem osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Racuchy świetnie smakują z serem białym lub dowolnym jogurtem. Warto posypać je także posiekanymi orzechami.
Polecamy przepisy podobne do racuchów
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodkie śniadaniowe przysmaki. Oprócz racuchów polecamy znakomite słodkie danie z płatkami owsianymi. Być może spodobają wam się też naleśniki w stylu amerykańskim.