Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bananowe racuchy z 2 składników. Ekspresowy patent na uwielbiane placki

Bananowe racuchy z 2 składników. Ekspresowy patent na uwielbiane placki

Racuchy z bananów
canva/Alena Vatorina

Racuchy z bananów są świetną alternatywą klasycznych placuszków na bazie drożdży. Słodkie, sycące i niesamowicie pożywne danie zrobicie w zaledwie kilka chwil, a oprócz bananów potrzebne wam będą jedynie jajka. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem.


 

Przepis na znakomite racuchy z bananów

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany, średniej wielkości
  • 4 duże jaja
  • olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)

Jak zrobić racuchy bananów? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od rozgniecenia dojrzałych bananów na papkę przy pomocy widelca. Następnie wbijamy jajka i starannie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, by racuchy były bardziej puszyste, możemy owoce połączyć z żółtkami, a białka przed dodaniem ubić jeszcze na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Gotową masę łyżka po łyżce wykładamy na rozgrzany tłuszcz, z każdej porcji formując jeden placek. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty na stronę, czyli do delikatnego zrumienienia. Przed podaniem osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Racuchy świetnie smakują z serem białym lub dowolnym jogurtem. Warto posypać je także posiekanymi orzechami.

Racuchy z bananów są pyszne.png
 

Polecamy przepisy podobne do racuchów

 

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodkie śniadaniowe przysmaki. Oprócz racuchów polecamy znakomite słodkie danie z płatkami owsianymi. Być może spodobają wam się też naleśniki w stylu amerykańskim.