Najgorszy błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda
Pieczarki smażone są świetnym dodatkiem do wielu dań. Ich właściwe przyrządzenie potrafi jednak sprawić problem. Jednym z popularniejszych błędów jest zbyt wczesne solenie grzybów, które sprawia, że uwalniają się z nich duże ilości płynu. Podpowiadamy, jaka jest właściwa metoda.
Jak przyrządzić pieczarki? Nie spieszcie się z soleniem
Aromatyczne i pięknie zrumienione pieczarki podkreślą smak niejednej potrawy. Sekretem idealnie podsmażonych grzybów jest właściwe doprawianie solą. Nie możemy posypać ich bezpośrednio po wrzuceniu na tłuszcz.
W takim wypadku nim jeszcze zdążymy odparować płyn, zawarty na ich powierzchni po oczyszczaniu, na patelni pojawi się woda, która uwolni się z wnętrza grzybów. W efekcie pieczarki zaczną się gotować i oczywiście zmiękną, ale o rumianej i leciutko chrupiącej powierzchni będziemy mogli zapomnieć. Z tego względu sól należy dodawać pod koniec przyrządzania, najlepiej już po zdjęciu z patelni wraz z ziołami.
Co jeszcze warto wiedzieć o pieczarkach?
Bardzo popularne jest obieranie pieczarek, a czynność ta wcale nie jest konieczna. Jeśli grzyby są świeże i niepozbawione przebarwień, można je jedynie przetrzeć wilgotną ściereczką, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia.
Czy można jeść pieczarki na surowo?
Wiele osób nie ma też świadomości, że popularne grzyby hodowlane mogą być spożywane na surowo. Warunkiem bezwzględnym jest oczywiście ich świeżość i pozbawiona przebarwień skórka. Warto jednak wspomnieć również, że w tej formie pieczarki są dość ciężkostrawne, więc dla niektórych osób obróbka termiczna może okazać się niezbędna, by posiłek z grzybami nie okazał się przykry w skutkach.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z pieczarek. Polecamy znakomitą wersję zapiekaną z warzywnym farszem. Być może też skusi was prosta przekąska w postaci pieczarek cieście.