Babcia Bronia dodawała go do wody i piła po Wigilii. Nic lepszego nie wymyślono na przejedzenie
Świąteczne potrawy zawsze smakują i aż proszą się o dokładkę. Czasem na jednej się nie kończy, a stąd już tylko krok do przejedzenia. Jak sobie poradzić z jego nieprzyjemnymi skutkami? Babcia Bronia do wody dodawała składnik, który pomagał w powrocie do formy.
Jak radzić sobie ze świątecznym przejedzeniem?
Nasze wigilijne stoły zwykle uginają się od dań, których po prostu musimy spróbować. Pierogi z grzybami, smażony karp, śledzie, sałatki, a to przecież dopiero początek. Potem na stół wjadą serniki, makowce i kutia, która jest prawdziwą bombą kaloryczną.
12 potraw wigilijnych, dokładki, a potem nieprzyjemne dolegliwości. Skutki przejedzenia dotkną w tym roku pewnie wielu z nas. Jak złagodzić te dolegliwości? Babcia Bronia stawiała na sprawdzony składnik, który dodawała do wody . Dzięki niemu czuła się lepiej i wszystkim polecała tę sprawdzoną metodę.
Dodaj ten składnik do wody
Nadmiar jedzenia powoduje uczucie ciężkości, zgagę, wzdęcia, a ból żołądka psuje nam samopoczucie. Co możemy zrobić, by poczuć się lepiej? Składnik, który pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, znajdziemy we własnej kuchni. Babcia Bronia zawsze po niego sięgała, gdy dokuczały jej skutki przejedzenia.
Seniorka piła ciepłą wodę z dodatkiem octu jabłkowego. Ten składnik pomaga zwiększyć kwasowość soków żołądkowych, a tym samym ułatwia i przyspiesza trawienie. Jeśli nie odpowiada nam smak i zapach octu, jest na to rada. Możemy zastąpić go sokiem z cytryny. Ma on podobne działanie. Warto taki napój osłodzić łyżeczką miodu.
Inne sposoby na przejedzenie
Warto wziąć też pod uwagę inne sposoby na złagodzenie skutków przejedzenia. Gdy boli nas żołądek i odczuwamy ciężkość oraz ospałość, powinniśmy wypić gorącą herbatę . Pobudzi ona trawienie i złagodzi nieprzyjemne skutki przejedzenia. Możemy też sięgnąć po napar z mięty lub rumianku.
Pomocny będzie też kisiel z ziaren lnu. Złagodzi on ból brzucha i zadziała ochronnie. Ulgę przyniesie nam też gorąca woda z imbirem. Świeże powietrze zawsze dobrze działa, dlatego pamiętajmy też o odejściu od suto zastawionego stołu i pójściu na spacer. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszny syrop z cebuli. Radziliśmy też, jakich błędów nie popełniać podczas gotowania barszczu.
Źródło: gotujmy.pl