Zamiast makowca i piernika na święta robię królewski sernik. Z tym przepisem zawsze się udaje
Królewski sernik to jedna z kultowych pozycji na świątecznych stołach w Polsce. Jest niestety dość czasochłonny w przygotowaniu. Na szczęście można go przygotować z serem z wiaderka, co ułatwia cały proces. Z tym przepisem taki sernik wychodzi bez pudła.
Królewski sernik z serem z wiaderka
Przepis na to, jak zrobić królewski sernik z serem z wiaderka pokazała kulinarna youtuberka Henia Foks. Sernik w tej wersji jest bardzo szybki w przygotowaniu. W związku z tym świetnie nadaje się jako jeden z deserów na święta, kiedy czasu jest zawsze za mało.
Najwięcej czasu zajmie nam zagniatanie ciasta na bazę, z resztą doskonale poradzi sobie mikser. Po krótkim czasie będziemy mogli poczęstować gości pysznym, świeżym ciastem.
W Boże Narodzenie na obiad podam taki schab. Jest tak dobry, że sam mógłbym go jeść codziennieKrólewski sernik – najlepszy przepis
Oprócz kruchego ciasta i masy sernikowej w tym wydaniu ma on jeszcze warstwę bezową, która dodaje mu słodyczy i lekkości, ale nie zwiększa poziomu trudności przepisu.
Składniki na ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki wytrawnego kakao
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 180 ml oleju słonecznikowego
- sól, proszek do pieczenia
Składniki na masę serową
- ser z wiaderka (1 kg)
- 4 jajka
- 2 torebki budyniu waniliowego
- szklanka cukru
Składniki na bezę
- białka z 5 jaj
- torebka budyniu waniliowego
- pół szklanki cukru
Przygotowanie sernika królewskiego
Składniki ciasta łączymy w misce i wyrabiamy na ciasto o strukturze kruszonki. Dzielimy je na dwie porcje: większą, ok. ⅔, wykładamy dokładnie blachę do pieczenia wyściełaną papierem kuchennym. Pozostałą część ciasta odkładamy.
Jajka z cukrem ubijamy na kremową masę, do której dodajemy porcjami ser i budyń. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.
By przygotować bezę, ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę, a następnie łączymy z zawartością jednej torebki budyniu i dokładnie mieszamy.
Obie masy – najpierw budyń, potem bezę – wylewamy na wyłożoną ciastem blachę. Na masę bezową wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Warto również wypróbować ten przepis na ciasto bez pieczenia. Na święta przygotuj też cudowny kompot z suszu z niecodziennym dodatkiem.